I väntan på bättre tider

91 I Väntan På Bättre Tider

Varför i jösse namn är ni kvar i den här banken?

2008

Förslaget från den hemkomna vd:n till Ålandsbankens styrelse var entydigt: Vi ska inte köpa Kaupthing Bank.

Men…

– Det kunde ändå vara klokt att göra en due diligence för att lära oss om den svenska marknaden, säger Peter Wiklöf.

Sagt och gjort, man inledde en besiktning av Kaupthing. Då dök den första av två överraskningar upp.

– Jag blev förvånad över hur nära verksamheten vi släpptes. Normalt ges man ett datarum där man kan gå igenom olika detaljer. Men förutom datarummet fick vi träffa både personal och några kunder, vilket jag uppfattar som ovanligt.

Den andra överraskningen fick Wiklöf när han satte sig ner med några av Kaupthings trogna kunder. Han kunde inte låta bli att fråga dem: Varför i jösse namn är ni kvar i den här banken? Den har ju i praktiken gått omkull.

Deras svar blev en aha-upplevelse för Wiklöf:

Inte tycker vi om den här situationen, men vi känner oss kanske inte som kunder i Kaupthing, vi har ju varit med från Matteus- och Aragon-tiderna. Vi har alltid fått jättebra service, resultaten har varit goda och dessutom gillar vi människorna.

– Om du lyckas hålla kvar dina kunder i en så djup kris, då har du verkligen skapat en stark relation, säger Peter Wiklöf.

En handfull tacksamma kunder – är det skäl nog att köpa en bank? Nej. Också om Kaupthings förmögenhetsförvaltning och Private Banking var intressanta delar så överskuggades de av en omfattande företagsutlåning.

– Det var lån till större företag som vi på Ålandsbanken inte hade någon erfarenhet av. Det var visserligen väldokumenterade kreditbeslut, inga hafsverk utan väl genomarbetade beslut, men man hade valt att gå på kunder med högre risknivå för att få bättre marginaler, säger Wiklöf.

I finansstormens öga 2008 var det inte så många som var intresserade av att köpa kreditstockar, så Ålandsbanken tackade för sig och reste hem.Sanningen om Ålandsbanken

100 berättelser genom 100 år

Joakim Enegren
Med bidrag av Annika Lundqvist, Leo Löthman och Teo Tuominen.
Foto: De som kunderna inte ville ta farväl av. Från vänster: Jeanette Renard, Magnus Johansson, Mats Törnwall, Petra Runestam, Andreas Olsson. Viktor Fremling.

Vill du bli en del av våra nästa hundra år?