Julgåvan som alla älskade

72 Julgåvan Som Alla Älskade

När husmor gjorde sitt stora avslöjande

2004

De satt i mötesrummet och dunkade skallarna i bordet. Frågorna var enkla: vad och hur. Men svaren ville inte infinna sig. Teamet på Internetkontoret famlade i mörkret. Julafton 2004 närmade sig med stormsteg, men man hade ingen gåva att ge kunderna på nätbanken. En sak var alla eniga om. Någon klassisk julhälsning kunde inte komma på frågan – alltför förutsägbart, utslitet och framför allt inte alls i linje med bankens ambition att vara en relationsbank. Plötsligt sprakade det till.

– Vi har ju en massa kunskap i huset.
– Vi måste ge kunderna något oväntat!
– Kanske ett recept för julbordet?
– Annika i köket lär ha ett speciellt senapsrecept.

Där satt den. Man sprang upp till personalmatsalen och frågade husmor Annika Lundqvist om hon kunde tänka sig att dela med sig av receptet.

– Visst, det går bra. Vänta så skriver jag ner det, sade Lundqvist.

Den 14 december 2004 kunde Ålandsbanken ge kunderna den första digitala julklappen någonsin. Följderna blev ändå oväntade. Inte bara hörde kunderna av sig och tackade för gåvan, de skickade också in sina egna recept. På Mariehamns gator hejdades Annika Lundqvist i julvimlet av bekanta som tackade för gåvan. På bankkontoren sade kunder att de hört om ett senapsrecept, kunde man kanske få det? Jodå, det var möjligt. Och så förvandlades den digitala gåvan till en gammal hederlig julklapp på papper. Senapsreceptet följdes av en rad andra recept från bankens många hobbykockar. Men den absoluta favoriten då? Ja, den serverades 2004 på julbord över hela Finland.

Husmor Annikas hemliga senapsrecept

2 dl senapspulver
3/4 dl kokande vatten
(blandas till en jämn smet)

Tillsätt sedan:

2 dl socker
2 dl matolja
1 msk rödvinsvinäger
1 tsk salt
1 kryddmått vitpeppar
1,5 dl vispgrädde (ovispad)
Låt stå täckt över natten. Blanda i grädden följande dag.
Receptet ger ungefär 1 liter färdig senap.

Sanningen om Ålandsbanken

100 berättelser genom 100 år

Joakim Enegren
Med bidrag av Annika Lundqvist, Leo Löthman och Teo Tuominen.

Vill du bli en del av våra nästa hundra år?