Hoppa till huvudinnehåll

Höstresa till finska Lappland

Tidpunkt


Höstresa till finska Lappland 3-8 september 2023
Ålandsbankens seniorresa i samarbete med Axtours.ax

Finska Lappland bjuder in till höstresa när naturen är som vackrast. Lövträden, barrträden, bären och mossorna skiftar i alla varianter av grönt, brunt, rött, orange och gult. Luften är hög och klar, tiden är perfekt för vistelse i andlöst, storslagen natur.
Vi åker nattåg upp till Lapplands huvudort Rovaniemi där vi får en guidad rundtur innan vi tar steget över polcirkeln och åker vidare norrut.

Under vår resa besöker vi bland annat Lemmenjoki nationalpark, gör studiebesök vid Sametinget och gör en båttur på Enare träsk, som med sina över 3300 öar är Finlands tredje största sjö. Vi besöker en samefamilj, bekantar oss med renskötsel och lyssnar till starka berättelser om kärleken till renen, livet som renskötare och de urgamla traditioner som fortfarande lever kvar. Vi vaskar efter världens renaste guld, smakar på Lapplands delikatesser och vi vandrar längs Enares strand där vårt hotell ligger.

Dag 1: Söndag 3.9.2023 Mariehamn-Åbo-Tammerfors-Rovaniemi

Vi lämnar Mariehamn med Viking Grace vid 14:25. Vi ställer vårt bagage i bagagerummet och äter sedan gemensamt fartygets smakliga buffé. Efter buffén egen tid ombord. Vi anländer till Åbo hamn vid 19:50 och vi promenerar tillsammans till tåget, en promenad på cirka 200 m. Vi lämnar Åbo vid 20:20 och åker till Tammerfors. Under tågresan finns möjlighet att besöka restaurangvagnen för den som önskar lättare förtäring ombord. I Tammerfors får vi tillgång till våra sovkupéer vid 23-tiden och kan därefter göra oss i ordning för natten. Våra sovkupéer har egen dusch och toalett.

Dag 2: Måndag 4.9.2024 Rovaniemi-Guldvaskning vid Tankavaara-Enare

Vid 07:20 rullar tåget in på Rovaniemi järnvägsstation. Vår buss möter upp och vi kör till Scandic Pohjanhovi för frukostbuffé. Hotellet har stans bästa läge, vid Kemi älv. Här i hotellets restaurang njuter vi av vår frukost och vi får samtidigt uppleva det vackra landskapet vid älven.

Rovaniemi är administrativ huvudort i landskapet Lappland och ligger vackert beläget där älvarna Ounasjoki och Kemi älv möts. Staden är den fjärde största på Nordkalotten med cirka 60 000 invånare. Staden kallas ofta för Lapplands huvudstad och är till ytan en av de största kommunerna i Europa. Här finns Lapplands universitet, som är ett av världens nordligaste, där man kan studera bland annat juridik, pedagogik, konst och design. Här finns också flera byggnader ritade av Alvar Aalto, Arktikum vetenskapscenter och museum, kulturhuset Korundi och vetenskapscentret Pilke. Rovaniemi är sedan 2010 jultomtens officiella hemstad och långväga turister besöker gärna Santa Claus Village med affärer och restauranger och möjlighet att träffa Tomtefar. Vi hoppar denna gång över den sevärdheten och gör en guidad stadsrundtur med vår buss innan vi lämnar Rovaniemi.

Den magiska siffran 66° 33’ markerar Polcirkeln, en osynlig skiljelinje, som sveper över Finland, Sverige, Norge, Ryssland, Alaska, Kanada, Grönland och Island. Norr om linjen kan vi under sommaren uppleva midnattssolen, då solen är uppe dygnet runt, och om vintern uppleva polarnatten när solen aldrig går upp under dygnet. Vi passerar polcirkeln utanför Rovaniemi och om vädret är bra stiger vi ur bussen och tar foton.

Finska Lappland är hemvist för otaliga myter, legender och drömmar. Många av dem kretsar kring de lappländska guldfälten och de människor som, än idag, söker efter världens renaste guld. Det finska lapska guldet är av hög kvalitet med en guldhalt på ca 23 karat. Den största guldklimpen som någonsin (officiellt) påträffats i Lappland vägde 392,9 g, och hittades 1935 vid Luttojoki nära den ryska gränsen. Guldvaskningen i Lappland är en betydande turistattraktion, eftersom det är enda stället i Europa där sådan verksamhet kan bedrivas av vem som helst.

Idag är det vår tur att pröva lyckan då vi besöker Tankavaara för att vaska guld. Tankavaara ser ut som en guldgruvstad från 1800-talet och vi lär oss hemligheterna med guldvaskning. Och det bästa av allt - det guld som vi hittar får vi behålla! Vi besöker också Guldmuseet där vi kan läsa om Lapplands nästan 150-åriga guldgrävarhistoria. Här äter vi lunch innan vi provar vår lycka.

Guidningen vid Tankavaara sker på engelska.

Vi är framme vid 18:30-tiden och checkar vi in på vårt hotell vid vackra Enare träsk. Gemensam middag på hotellet.

Dag 3: Tisdag 5.9.2023 Lemmonjoki Nationalpark

Efter frukost kör vi till Finlands största nationalpark, Lemmenjoki. Nationalparken grundades 1956 och har fått sitt namn av den 80 km långa älven Lemmenjoki, som flyter genom nationalparken.

Genom parken slingar sig 60 kilometer leder som passar för både vandring och cykling. Lederna kantar stränderna längs älven, passerar genom tallskogar och majestätiska hedar och vattenfall.

Under vårt besök skall vi träffa den samiska renskötarfamiljen Paltto som bjuder in oss till fantastiska naturupplevelser under dagen. Vi åker flodbåt på magnifika Lemmenjoki djupt in i nationalparkens vildmark, ser fjällen stiga upp ur älvens ravin och upplever den lappländska naturen på nära håll. Vid vattenfallet Ravada, Ravadasköngäs, njuter vi av en utsökt rensoppa vid öppen eld och dricker ”sotpannekaffe”. Med van hand lotsar oss sönerna Aslak och Nils-Heikki genom dagen och vi får även lyssna till Nils-Heikkis traditionella samiska jojk. Aslak har tillbringat några år i Sverige och vi får därför vårt äventyr presenterat på svenska.

Innan dagens äventyr börjar berättar Kaija Paltto om hur det är att vara renskötare i Lemmenjoki och vi bekantar oss med renarna. Kaija, som också är en mycket skicklig textilkonstnär, visar oss sin ateljé. Kaija visar och berättar för oss på engelska. På eftermiddagen kör vi tillbaka till Enare träsk och vårt hotell. Tillbaka vid hotellet vid 17-tiden. På kvällen gemensam middag på hotellet.

Dag 4: Onsdag 6.9.2023 Sámi parlamentet, Siida frilutsmuseum, båttur

Vi börjar dagen med besök till det finska Sametinget som huserar i kulturhuset "Sajos". Namnet är enaresamiska och betyder 'en plats geografiska läge' och byggnaden invigdes 2012. I kulturhuset finns också Sameområdets utbildningscentral och Samiskt arkiv. Vi får en guidad rundtur på engelska där vi får veta vilka frågor som behandlas i Sametinget och om samernas livsvillkor idag. Rundturen avslutas med en kort film som ger oss inblick i olika sidor av den samiska kulturen.

Vi fortsätter till Samemuséet Siida. Museets huvudutställning fokuserar på den samiska kulturen och Lapplands natur. Muséet har ett friluftsmuseum där vi bland annat ser de hitflyttade timmerbyggnaderna från gården Tirro, en samegård från 1800-talet, samt Mirhanhuset, ett tingshus från gränstrakterna av Enare och Kittilä. Friluftsmuséet öppnades sommaren 1963 som det första samiska museet i Norden. Guidad rundtur på svenska på friluftsmuséet och därefter lunch.

Efter lunch gör vi en båttur på vackra Enare träsk, som är Finlands tredje största sjö med över 3300 öar. Den viktigaste ön är den heliga ön Ukko, som varit en kultplats och offerplats för samerna långt in på 1800-talet. Namnet "Ukko" refererar till den finska mytologins åskgud. Ön är omkring 30 meter hög, 50 meter bred och dess längd är omkring 100 meter. Ett av de viktigaste arkeologiska fynden i Lappland gjordes här, då ett fragment av ett silversmycke år 1873 hittades i öns offergrotta av den brittiske arkeologen Arthur Evans. Tillbaka på hotellet vid 18-tiden. Middag på hotellet.

Dag 5: Torsdag 7.9.2023 Ivalo-Helsingfors-Långnäs

Efter en smaklig frukost finns tid att flanera vid Enare träsk innan vi checkar ut från hotellet. Vid 10:30 packar vi bussen och kör till flygplatsen i Ivalo. Vi lämnar Lappland klockan 12:55 och landar på Vanda 15:30. Vår buss hämtar oss och vi kör mot Åbo. Vi äter middag längs vägen och är framme i Åbo vid 20-tiden. Viking Grace lämnar Åbo hamn vid 20:55. Egen tid ombord.

Dag 6: Fredag 8.9.2023 Långnäs-hemorten

Vi kommer till Långnäs vid 01:05. Vår buss hämtar upp och kör till Mariehamn. Därefter kör bussen enligt fastslagen rutt vid behov ut till Mattsons i Godby.

Boende

Wilderness Hotel Inari*** ligger precis vid stranden av Enare träsk. Hotellet är inspirerad av den samiska kulturen. Som gäst har du tillgång till en bastu och en gemensam lounge med en bar. Alla rum har ett badrum med badprodukter. Observera ingen TV på rummen. Gratis wifi.

Den trevliga restaurangen Ukko har panoramautsikt över Enare träsk. https://wildernesshotels.fi/wi...

Priset inkluderar: Båt tur/retur Åland-Åbo, tågresa med sovkupé Åbo-Rovaniemi, flyg med Finnair Ivalo- Helsingfors. 3 hotellövernattningar med frukost, måltider enligt program: fyra frukostar, tre luncher, fyra middagar varav en med vin, en buffélunch ombord. Buss under hela rundresan, guidade rundturer på svenska eller engelska enligt program, utfärder och inträden enligt program.

Flygskatter, bränsleavgifter & turistskatter. Reseledning från Ålandsbanken och Axtours resebyrå.

Tillkommer: Måltidsdrycker, personliga utgifter, reseförsäkring och avbeställningsskydd.

Pris
Premium- och Private Banking-kunder 1 425 euro/person
Övriga kunder: 1 475 euro/person i dubbelrum.

Enkelrumstillägg inklusive egen sovkupé på tåget: 320 euro.

Bokningsvillkor: Minimiantal deltagare 34 personer. Anmälningsavgift 350 euro/person. Slutbetalning förfaller fem veckor före avresa. Reservation för program- och prisändringar. Begränsat antal platser. Avbokningsvillkor: Före den 3.6 fri avbokning

4.6-6.7 anmälningsavgiften

7.7-1.8 50% av resans pris

2.8-18.8 75% av resans pris

Efter 19.8 95% av resans pris

Kontrollera att din reseförsäkring är i kraft redan vid bokningstillfället.

Anmälan startar tisdag 25.4 kl. 9.00.

Anmäl dig per telefon 018 – 51217 eller per e-post groups@axtours.ax.

Disclaimer: Med reservation för ändringar i resornas program. Reseerbjudandet gäller enbart för dig som är 60+, är kund i Ålandsbanken och är bosatt på Åland. Begränsat antal platser.

Du är också välkommen att anmäla dig på resebyrån Axtours, Storagatan 14, i Mariehamn. Vi har öppet måndag – fredag 09:00-16:00. Resans program hittar du också på www.axtours.ax


Relaterade evenemang