Hoppa till huvudinnehåll

Smakrika Baskien i soliga Spanien

Tidpunkt

Ålandsbankens seniorresa till Baskien i samarbete med Göran Sundqvist Travel Partner

Bilbao-San Sebastian-Rioja-Pamplona-Bayonne-Biarritz

10-17 oktober eller 19-26 oktober

Baskien, som ligger vid Biscayabukten i norra Spanien, är känt för sin vackra och frodiga natur sin fantastiska mat och sina goda viner! Här finns allt från barer med enkla pintxos till Michelinrestauranger. Vi övernattar i spännande städer som Bilbao, San Sebastian och Logroño. Denna del av Spanien är grön och frodig med höga berg och djupa dalar, det är ett nöje att resa genom ett så vackert landskap.

Reseöversikt

Dag 1. Mariehamn - Arlanda-München-Bilbao (Lufthansa)

Dag 2. Bilbao-Guggenheim muséet

Dag 3. Bilbao – Idiazabal- Alava- Logroño Rioja

Dag 4. Logroño Rioja

Dag 5. Logroño – San Sebastian

Dag 6. San Sebastian

Dag 7. San Sebastian – Bayonne - Biarritz – San Sebastian

Dag 8. San Sebastian – Bilbao – München – Arlanda – Mariehamn (Lufthansa)

Dagsprogram

Dag 1 Mariehamn - Bilbao
Ålandsbankens resa till Baskien startar bekvämt från Mariehamn med morgonflyget kl. 07.15. På Arlanda landar vi kl. 06.50. Lätt frukost blir vi serverade på Flygplatsen innan vi reser vidare med Lufthansa kl. 11.50 via München till Bilbao där vi landar kl. 18.00. Här möts vi av vår svenskspråkiga guide/reseledare. En kort bussresa tar oss till vårt centralt belägna fyrstjärniga hotell Barselo Nervion, där vi senare avnjuter resans första middag tillsammans.

Dag 2, I Bilbao
Efter att ha ätit god hotellfrukost så tar vår guide oss med på rundtur i Bilbao. Vi besöker det världsberömda Guggenheimmuseet, ett av världen främsta. Staden är kompakt, lätt att orientera sig i och breder ut sig på båda sidor om floden Nervion. På eftermiddagen har vi tid för egna strövtåg och guiden har massor av tips på saker som man kan se och göra. Ett måste är ett besök i den berömda saluhallen Mercado de la Ribera, som är en mycket vacker byggnad i art deco-stil. Här är det en fröjd att vandra runt och se allt som erbjuds, här finns också flera barer och matställen. På kvällen samlas vi för middag på vårt hotell.

Dag 3, Bilbao – Logroño
En intressant dag väntar, vi åker till staden Idiazabal som är känd för sina fina ostar. Vi besöker självklart ett ysteri och får en inblick i ostframställningens ädla konst. Osten från denna trakt är upphovsskyddad sedan 1987 och är ett gediget hantverk. Nöjda med detta besök fortsätter vi till Alava där vi besöker Salinas de Anana – dalen där man utvinner salt. Hos saltproducenten Valle Salado lär vi oss om saltets viktiga del i våra liv, vi provsmakar olika smaksatta sorter och lär oss skillnaden på salt och salt. Här får vi också en liten salt gåva. Söderut igen till Logroño i Rioja distriktet, där vi bor två nätter på Mercure Carlton Rioja. Middag senare på kvällen.

Dag 4, I Rioja
I dag får vi får uppleva milsvida vinodlingar på vår färd längs floden Rioja, som givit namn åt regionen. I den muromgärdade staden Laguardia på 480 meters höjd bjuds vi på lunch och låter oss prova på de lokala mattraditionerna. Nöjda och mätta förtsätter vi till Haro i nordvästra delen av Rioja. Vi besöker vingården Bilbaìnas för rundvandring och provsmakar 3 utsökta Rioja viner. Glada och tillfreds vänder vi åter till Logroño och vårt hotell. Middag på kvällen.

Dag 5, Logroño – San Sebastian
Efter frukosten åker vi mot Pamplona. På vägen som är en del av den mest kända pilgrimsvägen till Santiago de Compostela passerar vi små byar som vuxit upp. I Pamplona som grundades under romartiden tar vår guide med oss på en promenad längs de medeltida gatorna förbi rådhuset och gatan där de har tjurrusningen under Los San Fermines. I Pamplona finns det gott om tapasbarer och restauranger. Här bjuds vi på en vinprovning och en lunch som innehåller lokala rätter från Pamplona. Tidigt på eftermiddagen kommer vi till San Sebastian, en av de mest eleganta badorterna i Spanien. Vi bor på det anrika hotellet Mercure Monte Igueldo för 3 nätter. Hotellet ligger på en höjd ovanför staden. Under kvällens middag njuter vi av utsikten över Biscayabukten och staden.

Dag 6, I San Sebastian
Vi inleder dagen med en rundvandring tillsammans med guiden i denna fashionabla badort med den månformade playan. Här bor ca. 180.000 invånare och är en av dom största städerna i Baskien. Vi äter lunch på egen hand. Resten av dagen är till eget förfogande. Ett tips är att till exempel ta ett bad i hotellets swimmingpool med hänförande utsikt över Biscayabukten om vädret tillåter. Senare på kvällen äter vi middag på hotellet

Dag 7, San Sebastian – Bayonne - Biarritz – San Sebastian
Idag åker vi över gränsen till Frankrike och inleder dagen i Bayonne. Här provsmakar den berömda lufttorkade bayonnskinkan som är ursprungsskyddad sedan 1998. Vi fortsätter till Biarritz som är den mest mondäna badorten i sydvästra Frankrike. Stadens centrala del ligger på en klippa som skjuter ut i havet med fina stränder på båda sidor. Tillbaka i Spanien åker vi till Hiruzta Bodega i Hondarribia. Här blir vi bortskämda med en 3 rätters lunch, och provsmakning av flera Txakoli viner. Efter alla dessa intryck och smakupplevelser åker vi tillbaka till vårt anrika och fashionabla hotell, vilar och njuter innan vi samlas till middag på hotellet.

Dag 8, San Sebastian – Bilbao – München – Arlanda – Mariehamn
Vi inleder dagen med tidig frukost. Därefter packar vi bussen och åker till flygplatsen i Bilbao. Lufthansa avgår kl. 11.30 via München till Arlanda där vi landar kl. 16.40. Därifrån buss till Grisslehamn och vidare med Eckerölinjen till Åland. Efter denna resa har vi minnen, värda att berätta för alla och en var och hoppas på återseende.

Hotell Under resan:

Hotel Barcelo Bilbao Nervion fyrstjärningt
Campo de Volantin pasealekua 11
48007 Bilbao
+944 4547 00
www.barcelo.com/en-es/barcelo-bilbao-nervion.html

Hotel Mercure Carlton Rioja
Grand Via Rey don Juan Carlos 1, 5
26002 Logroño
+34 941 242 100
www.hotel-carltonlogrono.com

Hotell Mercure Monte Igueldo fyrstjärnigt

Paseo de Iqueldo s/n
20008 San sebastian
+34 943 210 211
www.monteiqueldo.com

I priset ingår:

 • 7 hotellnätter, del i dubbelrum
 • Full frukost dag 1 - 8
 • Middag på hotell 5 dagar (2 middagar på lokala restauranger) 1 buffé middag på returresan till Åland
 • Flyg Arlanda – München – Bilbao. Bilbao – München – Arlanda
 • Flyg Mariehamn – Arlanda enkelväg + klimatkompensation
 • Busstransport Arlanda – Grisslehamn - Åland
 • Båtresa Grisslehamn - Eckerö
 • Inträden till: Guggenheim museét
  • Vinprovning på Bodega Hiruzta + 3 rätters lunch
  • Vinprovning i Pamplona
  • Vinprovning i Bodega Bilbainas
  • Entreé till Guggenheim muséet
  • Entrée till Fundatión Valle Salado + gåva
  • Vin + lunch i Pamplona
  • Lunch med vin i Luguadia
  • Lunch i Hondarrabiia (San Sebastian)
  • 1 pick nick lunch med vin
  • Besök och smakprovning av ostar
  • Provsmakning av skinka i Bayonne
 • Svensk guide och reseledare från Ålandsbanken
 • Transport med helturistbuss under rundresan i Baskien, Serviceavgifter och skatter

I priset ingår inte:
Vissa måltidsdrycker, personliga utgifter, reseförsäkring och avbeställnings-
skydd. Premium- och Private Banking-kunder (under 80 år) har reseförsäkring via sina bankkort.

Pris

Premium- och Private Banking-kunder 2 160 euro/person
Övriga kunder 2 210 euro/person i dubbelrum. Enkelrumstillägg: 350 euro.

Bokningsvillkor: Anmälningsavgift 150 euro/person. Slutbetalning förfaller fem veckor före avresa. Reservation för program- och prisändringar. Begränsat antal platser.

Reslängd: 8 dagar (7 nätter) 10–17.10 alternativt 19–26.10

Anmälan startar tisdag 25.4 kl. 9.00.
Anmäl dig på www.alandsbanken.ax/baskien eller per telefon 0204 29 10 10

Disclaimer: Med reservation för ändringar i resornas program. Reseerbjudandet gäller enbart för dig som är 60+, är kund i Ålandsbanken och är bosatt på Åland. Begränsat antal platser.

Relaterade evenemang