Mejeri i medvind

När ÅCA:s VD Johannes Snellman säger att han ser ljust på framtiden är det lätt att förstå varför. Exporten ökar och 2012 utsågs ÅCA till årets företag. Samtidigt kammar bolagets produkter hem fler priser än man har hyllutrymme för. Nu behövs bara fler åländska kor.

Ålandsbanken - aca 483x220


Det är lätt att kalla ÅCA en framgångssaga när man tittar på t.ex. resultatet och bolagets resonemang kring hållbar utveckling. Gillar ni att göra saker på eget sätt, Johannes Snellman?

– Ja, ÅCA skiljer sig från andra mejerier och bagerier eftersom vi i jämförelse har ett väldigt brett sortiment. Det är ovanligt att erbjuda ost, mjölk, smör, grädde, yoghurt, glass och dessutom ha bageri. Både mejeriet och bageriet har produktion sex dagar i veckan.

Under de senaste åren har ÅCA formligen spottat ur sig goda nyheter. Ge några exempel.

– Att våra ostar tre år i rad har blivit finländska mästare är både roligt och viktigt för vårt varumärke. Att tidskriften Allt om mat i sitt stora smörtest gav ÅCA-smöret fulla fem poäng är ett viktigt erkännande, 70 procent av vår produktion går redan på export med 60 procent till Sverige och 40 procent till Finland. Sedan har ju vår Gastronom fått mycket uppmärksamhet.

Man tror ju att ni har anställt en fransk stjärnkock men så är det inte riktigt?

– Nej, Gastronomen är vår biogasanläggning. När vi tillverkar ost är vassle en restprodukt. Svin gillar vassle men det finns för få svingårdar på Åland. Att skeppa vassle till Sverige blir dyrt och oekologiskt. Så istället började vi 2009 bygga en biogasanläggning. Nu används vasslen som ”mat” till Gastronomen istället som omvandlar vasslen till biogas. Under 2012 producerade Gastronomen biogas motsvarande 264 000 liter brännolja och 1 500 ton biogödsel. Samtidigt renade anläggningen 28 000 ton processavloppvatten. Det känns riktigt bra.

Så ÅCA är sina kärnvärden troget?

– Ja, våra värdeord är ansvar, åländskt och framåtanda. De genomsyrar allt vi gör. Vi vill gå i bräschen för miljömässigt och ekonomiskt hållbar livsmedelsförädling på Åland.

Och ni funderar säkert på nya produkter?

– Rent kapacitetsmässigt finns det utrymme för en till yoghurtsmak. Sedan måste vi bygga ut. Hållbarhetstiden är avgörande för hur en produkt kan exporteras. Ost kan lagras länge, därför är den perfekt att exportera. Yoghurt har också längre hållbarhet än mjölk och grädde. Bröd är problematiskt, i dagsläget är det endast svartbrödet som går på export till fastlandet. Men en fundering är faktiskt att börja sälja mjölk i Stockholmsområdet och på fastlandet.

Vilka är ÅCA:s största utmaningar?

– De åländska gårdarnas mjölkproduktion avgör hur mycket ÅCA kan producera. Men framtiden ser ljus ut. Om prognosen håller kommer det i framtiden att finnas aningen färre gårdar som däremot producerar mer mjölk. Vi ser gärna en produktionsökning på 70 procent under en tioårsperiod. Då har vi möjlighet att sälja centralt till de stora kedjorna.

Det låter som en rejäl ökning?

– Visst, då behövs antalet åländska mjölkkor växa med 1 000 st som tillsammans ger 10 miljoner liter mjölk per år. Men fördelarna är många, t.ex. skulle antalet arbetsplatser öka, vi skulle kunna producera mer biogas och skära ned på konstgödslingen. Dessutom skulle en ökad produktion öppna upp för nya samarbetsformer och stärka varumärket Åland.

Till sist, hurdan relation har ÅCA och Ålandsbanken?

– Ålandsbanken har länge varit en viktig samarbetspartner och för närvarande den bank vi samarbetar främst med. Vi har ett gott förhållande till banken. Jag har en känsla av att rådgivarna på företagsenheten verkligen lyssnar på oss och är måna om oss som kunder.

Snabbfakta, Ålands Centralandelslag, ÅCA

BranschMjölk- och brödproduktion
Ägareca 40st åländska mjölkbönder
Antal anställda63st
MarknaderÅland, Finland, Sverige
Detta kan även intressera dig