Hoppa till huvudinnehåll

Bolagsjuridik

Ditt företag påverkas inte bara utav din arbetsprestation, utan också av olika lagar.

Vilken bolagsform passar dig?

Du som vill starta näringsverksamhet behöver fundera på vilken bolagsform som passar just dig. Ålandsbankens jurister hjälper dig gärna att reda ut vad som gäller för vilken typ av bolag och hur du ska göra för att starta upp det.

Aktieägaravtal och äktenskapsförord

Om du tänker starta ditt företag tillsammans med andra är det viktigt att tänka på två saker: aktieägaravtal och äktenskapsförord. Aktieägaravtalet reglerar vad som ska hända vid olika framtidsscenarion, till exempel om ni inte kommer överens eller om någon delägare vill lämna bolaget.

Ett äktenskapsförord i sin tur reglerar vem som får vad vid en eventuell separation mellan den ena bolagsägaren och dennes livskamrat. Företag är ofta en del av den egendom som ska delas lika vid skilsmässa, om man inte beslutat något annat. Det innebär att om två kompisar startar ett företag ihop och den enas äktenskap eller partnerskap upphör, så kan ex-partnern ha rätt till hälften av kompisens del i företaget och man kan tvingas köpa ut exet.

Ombilda bolaget

Har du har enskild firma men vill ombilda det till aktiebolag? Eller har du kanske två bolag som du vill fusionera ihop till ett? Då är det klokt att kontakta våra jurister så kan de hjälpa dig att göra det korrekt.

Avsluta bolaget

Om du vill avsluta ditt bolag är det viktigt att göra det på rätt sätt. Oftast avslutar man sitt bolag genom en sk. likvidation. Vi hjälper dig genom likvidationsprocessen och ser till att bolaget avlutas på rätt sätt hos myndigheterna. Efter det kan bolagets tillgångar slutligen övergå till aktieägarna.

Skattelättnader vid försäljning

Om du tänker sälja ditt företag är det smart att gå igenom de skatteregler som gäller. Om du vill låta det gå vidare i familjen gäller samma sak: Det finns ofta möjlighet till skattelättnad av både vinst- och gåvoskatt genom generationsväxlingsreglerna i skattelagstiftningen. Boka gärna ett möte med oss så kan vi hjälpa dig att ta kloka beslut om framtiden.

Disclaimer: detta är en allmän artikel om bolagsjuridik och ersätter inte konsultation med en jurist. Kontakta Ålandsbankens juridiska avdelning för råd som passar just din situation.