Hoppa till huvudinnehåll

Välkommen med till Köpenhamn 23–26 maj.

Nu har du som Ålandsbanken Premium/Private Banking-kund möjlighet att resa med oss till mysiga Köpenhamn.
Kopenhamn resa

Välkommen med till Köpenhamn 23–26 maj.

Nu har du som Ålandsbanken Premium/Private Banking-kund möjlighet att resa med oss till mysiga Köpenhamn.

Köpenhamn lever upp under sommarhalvåret då uteserveringarna fylls och de romantiska parkträdgårdarna grönskar. Nästan överallt är det nära till vatten, och att ta en tur med kanalbåt för att se staden från en ny sida eller att slå sig ned och njuta av en dryck i pittoreska Nyhavn, kan aldrig bli något annat än hyggligt. Och hygge är något danskarna är bra på.

Blandningen av genuinitet och innovationsanda ser man inom flera områden, pietetsfullt bevarade stenhusbyggnader med nätta innergårdar kontrasteras med ny spännande arkitektur som till exempel utnyttjar ett trist förfallet hamnområde för att skapa nya bostadsområden med bad- och lekplatser, som vid Islands brygge och Kvæsthusbroen.

Köpenhamn ligger i framkant när det gäller att beakta miljön och den sociala gemenskapen vid stadsplanering och utsågs till Europas miljöhuvudstad 2014. Att hyra en cykel är ett perfekt sätt att ta sig runt – det går att snabbt ta sig nästan vart som helst i staden. Köpenhamn har till och med dedikerade cykelmotorvägar; det finns nästan 480 km av expressvägar för tvåhjulingar. Flera av broarna, som till exempel Inderhavnsbroen, är endast för cyklister och fotgängare.

Dansk design är något att ta del av i Designmuseet eller i någon av de trendiga lifestylebutikerna som Ilums Bolighus eller Hay House. Konstens vänner får sitt lystmäte i det klassiska Glyptoteket eller nationalmuseet Statens Museum for Kunst.

Köpenhamn är också en kontrasternas stad när det gäller restaurangutbudet - å ena sidan högtidlighålls de danska mattraditionerna men å andra sidan finns ett brett utbud när det gäller internationella kök, innovativa restauranger och stjärnprydda Michelinkrogar.

Dagsprogram

Måndag 23.5.2022 Mariehamn – Köpenhamn

Vi samlas kl. 10.45 på flygplatsen i Mariehamn för att gå ombord på vårt charterplan som avgår klockan 11:45 och tar oss direkt till Köpenhamn. Vi flyger med en ATR 72–600 för 72 passagerare från danska flygbolaget DAT.

Vid ankomst till Köpenhamn klockan 12:55 möts vi av en buss som tar oss till hotell Scandic Webers. Eftermiddagen står till fri disposition, men den som vill beger sig till Tivoli för att på egen hand eller tillsammans med reseledarna se sig omkring på området, inträdesbiljetterna delas ut på förhand. På kvällen gemensam middag med dansk husmanskost på en folklig dansk restaurang som ligger på kort promenadavstånd från hotellet och Tivoli, där man ännu kan fördriva några kvällstimmar efter middagen.

Den klassiska nöjesparken Tivoli grundades redan 1843 och har blivit en nationell institution och en internationell berömdhet. Äventyrsförfattaren H.C. Andersen besökte trädgården många gånger, liksom Walt Disney och många andra. Här finns något för alla. Den gamla parken är vacker, med en exotisk arkitektur, historiska byggnader och lummiga trädgårdar. På kvällen skapar tusentals färgade lampor en sagolik och unik atmosfär.

Tivolis äldsta och mest populära attraktion är berg-och dalbanan i trä från 1914, en av världens få kvarvarande som fortfarande har en bromsare ombord på vagnarna. Som kontrast hittar du åkattraktionen Vertigo, som flyger på i 100 km/h och attraktioner med virtual reality-upplevelser.

Tisdag 24.5.2022 Fredensborg - Esrum Sø - Louisiana

I dag gör vi en rad besök av helt olika art. Vi startar först mot Måløv och till designhuset Eva Solo, där vi blir mottagna i deras nya showroom som annars inte är öppet för allmänheten. Eva Solo är känt för sin moderna design inom hushållsartiklar och inredning, det är ett familjeföretag i fjärde generationen som är verksamt på en internationell marknad.

Från designade produkter förflyttar vi oss till kreativt tuktad natur i parken vid Fredensborgs slott. Slottet är den danska familjens sommarresidens och dess omgivningar är öppna för besökare. Vi njuter av grönskan och de storslagna omgivningarna innan vi beger oss till den uppskattade restaurangen Skipperhuset vid strandkanten av sjön Esrum Sø för lunch. I Danmark måste vi naturligtvis prova på nationalstoltheten smørrebrød, som här sköljs ned med en öl och en snaps.

Konstmuseet Louisiana i Humlebæk - benämnt efter en eller flera damer vid namn Louise - är mer än ett museum för modern konst. Kring museet öppnar sig också betagande vyer över Kattegatt mot Sveriges kust, och byggnadens arkitektur blir en del av upplevelsen.

Även besökare som inte är insatta i nyare konst blir imponerade av detta museum av världsrang. Louisiana anses vara ett av världens mest renommerade museer för modern konst och står på mången ”bucket list”. Samlingen, omfattande 4000 verk från 1945 och framåt, kompletteras kontinuerligt, och visas i roterande presentationer då inte allt kan visas samtidigt. Storheter som Giacometti, Klein, Picasso, Warhol och Lichtenstein finns representerade, och det hålls alltid spännande specialutställningar.

Den som vill ta en paus från intrycken kan beundra utsikten över havet från Louisianas café eller promenera i skulpturparken, där 45 skulpturer antingen smälter in eller lyfter sig från sin omgivning. På sena eftermiddagen är vi tillbaka vid hotellet. Kvällen är till eget förfogande.

Onsdag 25.5.2022 Cykeltur ”Havnering”

I dag upplever vi Köpenhamn så som köpenhamnarna gör det: från cykelsadeln. Vi har en kort promenad till platsen var vi får cyklar och delas in i grupper med varsin guide. Cykelturens längd och tempo anpassas till gruppen, takten är lugn med många stopp och turen har uppskattats mycket av deltagare med mycket olika ålder och kondition!

Cykelturen leder oss genom kvarter med olika profiler och ger oss nya insikter om staden. Historiska sevärdheter, nybyggda arkitekturpärlor, grönområden, husbåtar, badplatser och mycket mer. Turen slutar vid Blox, Dansk Design Center, ett av Köpenhamns hippa bostadsområden. Härifrån är det en kort promenad till hotellet eller till stadskärnan, beroende på hur man vill fortsätta sin dag. På kvällen samlas vi igen för en avskedsmiddag på en restaurang nära hotellet.

Torsdag 26.5.2022 Köpenhamn – Mariehamn

Förmiddagen står oss ännu till förfogande för lite shopping på Strøget eller för andra besök. Vid 13-tiden startar vår transfer till flygfältet; vårt plan lyfter klockan 15, med ankomst till Mariehamn 18:30.

Farvel til det dejlige København!

Hotell

Scandic Webers
Hotellet ligger i hjärtat av Köpenhamn, 3 minuters promenad från Tivoli och 5 minuters promenad från affärsstråket Strøget. Hotellet ligger i en byggnad från 1880 talet, rummen är moderna, med trägolv, air condition och platt TV med kabelkanaler. Trendiga hotellbaren Cube Heineken Bar serverar cocktails, vin, olika ölsorter och snacks. Fritt wifi, frukost med urval av ekologiska produkter, cykeluthyrning. Tillgång till gymmet i Hotel Scandic Copenhagen, 200 meters avstånd.

Ålandsbanken - Scandic Webers Ålandsbanken - Scandic Webers 2

Resefakta:

Resepris 1380 euro per person, enkelrumstillägg 265 euro (enkelrum på förfrågan)
Anmälningsavgift 350 euro, slutfakturan förfaller 3 veckor innan avresa. Minst 28 och högst 40 deltagare.

I priset ingår:

  • Direktflyg tur- och retur Mariehamn – Köpenhamn

  • Klimatkompensation för flygresan

  • Logi i dubbelrum på Hotell Scandic Webers

  • Måltider: två middagar och en lunch inkl. dryck

  • Transfers och bussfärder enligt programmet, lokal svensktalande guide

  • Inträde till Tivoli, muséet Louisiana

  • Guidad cykelutfärd

  • Reseledning från Ålandsbanken

Avreseprogram skickas ut ca 10 dagar före avresa. Kom ihåg att kontrollera passet eller ID beviset! Alla Ålandsbanken Private Banking kunder under 80 år har reseförsäkring med avbeställningsskydd. Avbokningsvillkor: före 22.4 anmälningsavgiften, 23.4–5.5 avbokningsavgift 50 procent, 6.5–16.5. 75 procent av resans pris, därefter 100%. Med reservation för smärre ändringar och prisförändringar utanför vår kontroll.

Bokningar till Axtours, telefon 51 217

Anmälan öppnar 31.3.2022