06 jun 2024
Åland

Tall Ships Races är tillbaka i Östersjön

Blogg tall ships races

Tall Ships Races är tillbaka i Östersjön och här på Åland planeras en fyra dagars festivalyra 24–27 juli till kulissen av världens mäktigaste segelfartyg.

Gemenskap och utveckling

Redan från starten har Tall Ships Races handlat om mer än tävling och vackra fartyg. För att få delta måste minst hälften av besättningen på fartyget utgöras av trainees mellan 15 och 25 år. Tjejer och killar helt utan seglingserfarenheter kan söka trainee-plats på fartygen under en eller flera av tävlingens delsträckor.

Bakom arrangemanget står Sail Training International som verkar för att ge möjligheter till ungdomar med olika social och kulturell bakgrund. Organisationens arbete för internationella relationer, vänskap, samarbete och utveckling för unga nominerades till Nobels fredspris 2007.

Årets största fest planeras

I år är Tall Ships Races tillbaka i Östersjön, med start 27 juni i Klaipeda, Litauen och sedan seglatser via Helsingfors, Tallinn, Åbo och Mariehamn. Målgången blir i polska Szczecin i början av augusti.

Årets största fest planeras under fyra maxade dagar, förklarar Pia Nyberg som är
projektledare för arrangemanget på Åland. Det blir också folkfest för alla ålänningar och turister med musik, parad, mat och dryck, och vi planerar för massor av aktiviteter för både barn och vuxna.

Festivalområden skapas längs Sjöpromenaden och Pommernkajen med eventområden i Engelska Parken, Badhusparken och Esplanaden. Bland årets värdhamnar är Mariehamn minst till ytan, men det tror Pia Nyberg är till fördel för både besökare och besättningarna.

Upplev livet ombord

Organisationen kring Tall Ships Races bygger till stor del på ideellt arbete och sponsorskap. För besökare är det fritt inträde till hela festivalområdet med direkt närhet till båtarna, många av fartygen har ”open ship”-tider med möjlighet att uppleva livet ombord.

Ålandsbanken är en av nyckelsponsorerna

Ålandsbanken är nyckelsponsor för Tall Ships Races i Mariehamn och stöttar tävlingens arbete för att främja kunskap och historia på sjön, internationella relationer och ungdomars utveckling. Under festivaldagarna kommer Ålandsbanken att finnas på plats i Badhusparken med aktiviteter för hela familjen. Det kommer att bli ett minne för livet med många unika möten och härlig stämning.