Hoppa till huvudinnehåll

Vårt ursprung

​En självständig bank med åländskt förnuft
Alansbanken kampanj fyr berg hav

Allt sedan Ålandsbanken grundades 1919 har vårt fokus varit mycket tydligt. Vi har byggt vår verksamhet i samklang med de åländska entreprenörer som med tiden utvecklat inte bara sina verksamheter, utan även det åländska samhället.

Tiderna förändras, konkurrenter kommer och går. Det är nyttigt att utmanas. Det gör att vi med kontinuitet och engagemang varje dag försöker leverera en full service-bank för både privatpersoner och företag som är bättre än den var i går. Men vissa saker kräver både större ansvar, längre perspektiv och en tydlig lokal förståelse. Det kan handla om att stötta grundskolans elever, teatergruppens pjäs till hösten eller tröjor till nästa turnering för knattarna i fotbollen. Vi kan inte alltid göra allt, men vi vill gärna hjälpa till så gott vi kan.

Vårt engagemang för Åland gäller inte bara kultur, idrott och samhället som sådant. Det rör naturligtvis även de privatpersoner som behöver en bank att lita på, redan etablerade bolag med internationella framgångar och små verksamheter som nyss endast var goda idéer.

Vi står inte vid barnens, individens, eldsjälens eller entreprenörernas sida bara för att det är en god sak. Vi står vid deras sida för att de, precis som vi arbetar för att forma morgondagens Åland. Ett samhälle som uppmuntrar goda initiativ, företagande och förmågan att självständigt kunna värna om sin utveckling. Tillsammans kan vi hjälpa varandra.

Genom anställningar, uppdrag, sponsring eller dividend kommer kraften i vår verksamhet samhället och de verksamheter som finns där, till nytta. Vår ekonomi stannar till största del på Åland och återförs i stor utsträckning till de som både arbetar med oss eller sätter oss i arbete.

I dag är vi en av Ålands största exportörer. Vi har levererat finansiella tjänster till det finländska fastlandet sedan 1982 och till Sverige sedan 2009. Nu är vi ca 1 000 personer som arbetar på nio olika orter som arbetar mot samma mål. Vår utveckling har varit gynnsam men vi glömmer inte var vi kommer ifrån, det lilla samhället där ett handslag är ett handslag och där det är viktigt att kunna se varandra i ögonen.

I morgon precis som i går.

Välkommen till Ålandsbanken!