Hoppa till huvudinnehåll

Rötterna i skärgården – vår företagsberättelse

Ålandsbanken sätter en ära i att måna om sina kunder och får också erkännande för det. Vi har präglats av den åländska naturen och människorna här. Som enbuskarna på de karga åländska ytterskären är Ålandsbanken uthållig, tålig och anpassar sig till jordmånen, men växer och utvecklas ständigt.

Tar tillfället i svåra lägen

Ålandsbanken grundades 1919 av driftiga ålänningar som ville att deras pengar skulle fortsätta att göra nytta på Åland. Ännu i dag är det en viktig del i vår filosofi att vara banken för alla ålänningar och att medverka i utvecklingen av det åländska samhället.

Redan 1942 blev banken listad på börsen i Helsingfors. Det första kontoret utanför Åland öppnade vi 1982 i Helsingfors och var samtidigt den bank som introducerade Private Banking i Finland. Ålänningar har i alla tider varit snabba att fånga influenser, ta tillfällen och göra affärer av dem. Det var också resonemanget när vi på 1990-talet öppnade ytterligare sju kontor runt om på finländska fastlandet där en stor bankkris hade satt sina spår. Som enda bank i Finland hade Ålandsbanken överlevt utan bankstöd.

Under en längre tid hade vi sneglat på Sverige som nästa naturliga marknad. Tillfället att förvärva en befintlig bankverksamhet kom 2009 i samband med en ny bankkris. I dag har vi en stark grund i både Finland och Sverige.

Ålandsbanken i dag

Vi kallar oss gärna en uppstickarbank. Vi har utvecklat vår åländska förmåga att göra affärer och placera pengar så att du som kund drar nytta av det. Vi är en fullfjädrad bank och kan ge dig alla banktjänster du behöver.

På Åland är vi sedan generationer ålänningarnas bank. På finländska fastlandet och i Sverige är vi samarbetspartnern för kunder som söker resultatinriktade och individuellt anpassade placerings- och finansieringslösningar i kombination med personlig service.