Extra chocknytt! Extra chocknytt!

38 Extra Chocknytt Extra Chocknytt 2

Nu avslöjas Måsarts hemlighet

1979

Var du barn på 1970-talet? Då ska du nu ta ett djupt andetag eller sluta läsa här och nu. Bankens ledning har efter moget övervägande fattat beslutet att gå ut med sanningen om den populära maskoten Måsart.

– Tyvärr var Måsart ingen riktig mås. Måsart var bara en dräkt med en människa inuti. Vi beklagar uppriktigt om du upplever att du blivit lurad, säger vd Peter Wiklöf och tillägger:

– Om det är till någon tröst så trodde jag som liten pojke att Måsart kunde flyga.

Samtidigt väljer nu flera av dem som jobbade som Måsart att ta bladet från munnen.

Marianne Häggblom berättar om ett skräckfyllt evenemang på fotbollsplanen intill Vikingahallen i Jomala. Hon tvingades stå i mål och barnen skulle sedan sparka boll mot den darrande Måsart.

– Det var hemskt skrämmande! Och de äldre retades ofta och slog mig på näbben. Det gjorde faktiskt ont.

Häggbloms kollega Carina Sommarström, som under sin tid på banken hann ansvara för kundklubbarna Måsart, Puls och Seniorklubben, minns ett Måsartevenemang i 29 graders värme.

– Först var barnen riktigt jobbiga. De drog och smällde till mig. Jag fick så varmt att jag låtsades svimma och lade mig platt på marken. Då förvandlades barnen till små söta änglar som gjorde allt för att ta hand om Måsart. Hade jag kunnat ana det så hade jag svimmat bums.
Sanningen om Ålandsbanken

100 berättelser genom 100 år

Joakim Enegren
Med bidrag av Annika Lundqvist, Leo Löthman och Teo Tuominen.
Foto: Ett av Klubb Måsarts populära vykort. Ålandsbankens arkiv.

Vill du bli en del av våra nästa hundra år?