Hoppa till huvudinnehåll

Testamenten

Genom att göra ett testamente kan du bestämma vem som ska få vad av dina jordiska tillgångar efter att du har gått bort. Ett tydligt och korrekt testamente underlättar för dina nära och kära och minimerar risken för framtida tvister.

Om du inte har något testamente

Om du inte har något testamente fördelas arvet enligt den legala arvsordningen. I Finland ärver varken gifta makar med barn eller sambor varandra. Det innebär till exempel att om Sven och Ellen är gifta och har två gemensamma barn, så är det barnen som ärver Sven den dagen han går bort, inte Ellen. Det innebär bland annat att barnen har rätt till halva huset som Ellen bor i. Genom att skriva ett testamente kan du se till att din partner har ett gott liv även efter att du gått bort.

Så blir ditt testamente giltigt

Det finns stränga formföreskrifter för att ett testamente ska vara giltigt. Det måste bland annat vara skriftligt undertecknat av testatorn (du) och bevittnat av två ojäviga vittnen. Kontakta oss så får du professionell hjälp att upprätta ditt testamente så att din sista önskan är tryggad. Samtidigt kan vi hjälpa dig att se över hur dina val påverkar arvsskatten och andra viktiga detaljer.

Disclaimer: detta är en allmän artikel om testamenten och ersätter inte konsultation med en jurist. Kontakta Ålandsbankens juridiska avdelning för råd som passar just din situation.