Hoppa till huvudinnehåll

Gåvor

Att ge en gåva är en fin gest men inte alltid helt enkelt. Om du ger lös egendom i gåva (t.ex. en tavla eller en mindre summa pengar) ställer det inga särskilda krav. Om du däremot vill ge någon fast egendom ska det alltid ske i skriftlig form och med ett offentligt köpvittne.

En gåva kan vara förskott på arv

Vanliga frågor som uppstår är om gåvan ska betraktas som förskott på arv, om den ska vara enskild egendom och vad som ska hända med pengar som fåtts i utbyte om gåvan sålts. Dessa frågor regleras i ett gåvobrev. Även frågeställningar vad som skattemässigt kan vara mest lönsamt kan uppstå.

Att göra före du ger gåvan

Det kan vara bra att på förhand utreda de skattemässiga konsekvenserna och vilka olika möjligheter ni har. Om du ger gåvan till en person som senare kan komma att ärva dig är det också bra att ta ställning till om och hur du vill att gåvan ska beaktas den dag du går bort. Vi på Ålandsbankens juridiska avdelning hjälper dig gärna att reda ut vad som gäller i din situation och vad som fungerar bäst för dig – både nu och i framtiden.

Skydda mottagaren

I ditt gåvobrev kan du skriva att gåvan är enskild egendom. På så vis kan du se till att mottagarens nuvarande eller framtida partner inte har giftorätt i den egendom som du ger i gåva. Det innebär att partnern inte har rättigheter i gåvan vid en eventuell separation eller den dagen du eller din partner avlider. Det kan vara relevant till exempel då gåvan är en egendom som funnits i släkten och ni har en stark önskan om att det ska fortsätta vara så. Gåvotagaren kan inte i efterhand ensidigt besluta att egendomen ska vara enskild egendom, utan enda sättet om du som gåvogivare inte fattar detta beslut är att gåvotagaren upprättar ett äktenskapsförord tillsammans med sin partner.

Disclaimer: detta är en allmän artikel om gåvobrev och ersätter inte konsultation med en jurist. Kontakta Ålandsbankens juridiska avdelning för råd som passar just din situation.