Hoppa till huvudinnehåll

Gåvobrev

Landsbanken juridik 2020

Att ge en gåva är en fin gest men inte alltid helt enkelt. Om du ger lös egendom i gåva (t.ex. en tavla eller en mindre summa pengar) ställer det inga särskilda krav. Om du däremot vill ge någon fast egendom ska det alltid ske i skriftlig form och med ett offentligt köpvittne.

En gåva kan vara förskott på arv

Vanliga frågor som uppstår är om gåvan ska betraktas som förskott på arv, om den ska vara enskild egendom och vad som ska hända med pengar som fåtts i utbyte om gåvan sålts. Dessa frågor regleras i ett gåvobrev. Även frågeställningar vad som skattemässigt kan vara mest lönsamt kan uppstå.

Att göra före du ger gåvan

Innan du ger en gåva lönar det sig att diskutera skattekonsekvenserna och villkoren i gåvobrevet. Ifall du ger gåvan till en arvinge är det också bra att överväga om och hur du vill att gåvan beaktas i framtiden vid ett arvskifte efter dig. Vi på Ålandsbankens juridiska avdelning hjälper dig gärna att reda ut vad som gäller i din situation och vad som fungerar bäst för dig – både nu och i framtiden.

Skydda mottagaren

I ditt gåvobrev kan du skriva att gåvan är enskild egendom. På så vis kan du se till att mottagarens nuvarande eller framtida partner inte har giftorätt i den egendom som du ger i gåva. Det innebär att partnern inte kan få hälften av gåvan vid en eventuell separation. Det är klokt att göra om gåvan till exempel är en sommarstuga som man haft länge inom familjen och man vill att ska hållas där.