Improvisation gav tonträff

Improvisation Gav Tonträff

Konstnären som fångade 100 år på sin duk

2018

Sommaren 2018 fick konstnären Jonas Wilén i Mariehamn ett samtal från Ålandsbanken. Man ville anlita honom för den här bokens omslagsbild. Nu när färgen har torkat på oljemålningen vågar vi knacka på hos konstnären och ställa fyra frågor.

1. Hur reagerade du när banken kontaktade dig?

– Jag blev så klart glad och jag såg genast möjligheten att få göra något roligt av det hela. Det kändes som ett hedersuppdrag.

2. Vad fick dig att åta dig uppgiften?

– Upplägget var kul. Texterna var mycket inspirerande, rappt formulerade och tempot med hundra korta berättelser kändes intressant. Vid första genomläsningen dök det omgående upp många bilder i huvudet. Så småningom föddes en idé att göra en oljemålning i äldre stil med diverse små detaljer från berättelserna. Idéerna skulle sedan kokas ner i en sammanfattande målning som vid en första anblick kunde uppfattas som hundra år gammal. Vissa detaljer blev tydliga, andra blev mera abstrakta och symboliska.

3. Den största utmaningen?

– Att tonträffen i den färdiga målningen skulle bli sådan som jag föreställde mig. Eftersom jag jobbar utan några verkliga förlagor och bara improviserar fram motivet från mitt inre så kan man aldrig vara helt säker var man landar. Men jag känner mig nöjd med resultatet. Jag kom åtminstone tillräckligt nära min inre bild.

4. Din farbror Tage Wilén och berättelsen om hans verk Åländskt bondbröllop ingår i boken, hur känns det?

– Jag har alltid varit förtjust i Åländskt bondbröllop. Jag har specialstuderat affischversionen och dragit upp linjer på den för att se hur centralkompositionen egentligen är uppbyggd. Det är faktiskt en väldigt intrikat målning med många dolda ”linjer”. Tavlan är synnerligen välkomponerad och i mitt tycke ett åländskt praktverk. Därför uppskattade jag väldigt mycket att jag fick se tavlan med egna ögon i samband med ett möte på banken. I övrigt har jag alltid trivts i Tages sällskap!Sanningen om Ålandsbanken

100 berättelser genom 100 år

Joakim Enegren
Med bidrag av Annika Lundqvist, Leo Löthman och Teo Tuominen.
Foto: Jan Karlsson

Vill du bli en del av våra nästa hundra år?