Är det här en bank eller ett dagis?

29 Är Det Här En Bank Eller Ett Dagis

Där duniga måsungar myser

1975

Det var svåra år på 1970-talet i Mariehamn – åtminstone för småbarnsföräldrarna. Staden växte så det knakade om det, men invånarna erbjöds ett enda daghem.

– Kvinnorna fick ordna det efter bästa förmåga. På Ålandsbanken ledde situationen ofta till att de slutade och blev hemma, säger Gunilla Blomroos som började på banken 1968.

När hon 1973 födde sitt andra barn var hon föräldraledig i sex månader, men lyckades förhandla till sig tre extra månader.

– Sedan återvände jag till jobbet på personalavdelningen. Jag minns hur jag baxade den tunga barnvagnen i snöstorm till dagmamman. Allt hängde på hemmafruar.

Snart skulle det ändå bli andra bullar. Föräldrar på Ålandsbanken, Redarnas Ömsesidiga Försäkringsbolag och Ålands Ömsediga Försäkringsbolag slog sina kloka huvuden ihop: Vi måste starta ett eget daghem. På Ålandsbanken förhandlade Gunilla Blomroos med vd Thorvald Eriksson som sedan sköt till pengar. De tre bolagen kom alla att dra sitt strå till stacken.

– Kanske fanns det lite skryt i bakgrunden, man ville visa att banken och de andra klarade av vad samhället inte klarade av, säger Gunilla Blomroos.

Våren 1975 invigdes Daghemmet Måsen. Den första lokalen var en trång tvårummare utan gård. Men tolv barn lyckades man pressa in och föräldraföreningen anställde en barnträdgårdslärare och en barnskötare. Inredningen, som mest bestod av gamla kontorsmöbler, samlades ihop på banken och där hämtade man också barnens mat. Ett år senare var det ändå dags för en uppgradering värdig små måsungar.

– Vi flyttade till ett hus som Ålandsbanken ägde och där hade vår fastighetschef Frode Clemes planerat lokalerna så att de passade ett dagis.

I början av 1980-talet övertogs Måsens verksamhet av Mariehamns stad och självfallet finns det en åländsk knorr på den här berättelsen: I dag jobbar flera av de små måsarna på Ålandsbanken.

Sanningen om Ålandsbanken

100 berättelser genom 100 år

Joakim Enegren
Med bidrag av Annika Lundqvist, Leo Löthman och Teo Tuominen.
Foto: Kristin Hermansson, Linda Holmström, Joakim Hellström, Conny Sandell, Ulrika Lind, Dennis Palin, Susanna Lundberg, Elisabeth Hellman, Erika Ahlqvist, Simon Stenbäck, Henrik Wiktorsson, Sabina Stenbäck, Tony Skogberg, Rasmus Westerlund, Joakim Rotberg, Mona Björkqvist, Johan Karlsson, Veronica Westerlund, Cecilia Lindström. Ålandsbankens arkiv.

Vill du bli en del av våra nästa hundra år?