Epilog

Resan fortsatte innan du öppnade den här boken

2018

Kort innan tryckpressarna skulle startas ringde telefonen. Att det var vd Peter Wiklöfs namn som blinkade på mobilskärmen signalerade en sak: dåliga nyheter. Det var ändå helt tvärtom.

Ålandsbanken hade dagen innan inlett ytterligare ett fintech-samarbete. Med Dreams bidrar man redan till en sundare ekonomisk livsstil. Satsningen på det svenska bolaget Doconomy ger konsumenter möjlighet att via den digitala tjänsten DO rikta sin konsumtion och sitt sparande för att minimera klimatpåverkan. Inte undra på att bankens vd nu undrade ifall det kunde finnas någon ledig yta att presentera DO på.

Ur ett historiskt perspektiv blir DO en viktig milstolpe för banken vad gäller både teknologi och miljöengagemang. Det egna banksystemet, vars unika egenskaper har beskrivits i några av den här bokens berättelser, har än en gång varit en motor som möjliggör nya innovationer för snabbfotade samarbetspartner. Miljöengagemangets gröna tråd börjar på 1980-talet i vaktmästaren Sven-Åke Löfströms miljötänk, blir sedan världens första Miljökonto som i sin tur utvecklas till Östersjöprojektet vars beräkningsmodell för koldioxidavtryck nu används av DO.

Och till sist: DO leder vd Peter Wiklöfs förord i bevis. DO blir ett konkret exempel på vad han menar när han skriver att Historien är intressant, men framtiden är ännu mera spännande.

Att gå sin egen väg kommer alltid att vara mera spännande.

Författaren.

Sanningen om Ålandsbanken

100 berättelser genom 100 år

Joakim Enegren

Med bidrag av Annika Lundqvist, Leo Löthman och Teo Tuominen.
Foto: Sommaridyll i närheten av Kastelholms slott, Sund. Volker von Bonin/Museiverket.

Vill du bli en del av våra nästa hundra år?