Dagen då verkligheten anlände till ön

60 Dagen Då Verkligheten Anlände Till Ön

Ålandsbanken har rånats!

2006

Det lilla örikets avskildhet var länge en trygghetsgaranti, men torsdagen den 10 augusti 2006 vändes Åland upp och ner. Tryggheten försvann. Som bankens vd Peter Grönlund sade i Dagens Nyheter:

– Det känns nog som om verkligheten nu hunnit i kapp oss här på Åland.

Värdetransporter hör till vardagen på Ålandsbankens huvudkontor. Under åren har hundratals transporter anlänt och kört iväg. Personalen kan rutinerna utantill: värdetransportbilen tas emot, pengar kontrolleras och kvitteras. Klappat och klart.

Under den här ödesdigra torsdagen skiljde sig ändå några detaljer från tidigare transporter. Bland annat brukade bilen från Sverige brukade komma en viss dag, men den här veckan hade dagen ändrats. Små avvikelser som ingen reagerade på, snart skulle bilen vara vid banken. Men värdetransportbilen, som skulle hämta svenska kronor, anlände aldrig till bankens parkering. I stället dök rånarnas bil upp. Placeringschef Oskar Bergroth hade sitt kontorsfönster mot parkeringen och han berättar:

– Deras grå Audi svängde aggressivt in på parkeringen och det fick mig att titta upp. När de klev ur med sina masker och ljusa träningskläder blev jag totalt överrumplad, jag trodde det var ett spex. Det fanns inte på kartan att det kunde handla om ett rån.

När en av rånarna tog fram ett automatgevär förstod Bergroth vad det handlade om. Han ropade Vi blir rånade! till sin kollega och ringde polisen.

– Deras telefonväxel var nedringd och jag hamnade i kö. Rånarnas plan var att avleda polisen genom att tända eld på en bil utanför biblioteket och folk ringde in om det, säger Bergroth.

I garaget befann sig två bankanställda och två chaufförer från en budfirma i Mariehamn. Under vapenhot kom rånarna över miljontals kronor. Två män dömdes senare för inblandning i rånet. Merparten av de stulna pengarna har inte återfunnits. Det cirkulerar både fakta och spekulationer om rånet och händelsen har stötts och blötts under årens lopp.

Däremot har den viktigaste frågan förblivit obesvarad: hur mår de som ställdes öga mot öga med rånarna?Sanningen om Ålandsbanken

100 berättelser genom 100 år

Joakim Enegren
Med bidrag av Annika Lundqvist, Leo Löthman och Teo Tuominen.
Foto: Erkki Santamala/Nya Åland

Vill du bli en del av våra nästa hundra år?