På upptäcktsfärd i källaren

63 På Upptäcktsfärd I Källaren 10

Fest i tomt rum

1960

Låt oss roa oss med en fantasilek. Du står i foajén på huvudkontoret i Mariehamn. Du ska egentligen upp för den välvda marmortrappan, men får ett infall och kilar nedåt, till källarplanet. Där nere går du längs en smal korridor tills du står i ett litet gym. I ett hörn ser du en dörr. Det kan vara en städskrubb. Du går fram till dörren, den är låst. Men se, du har en nyckel i handen så du låser upp.

Två ljusrörslampor kastar ett blekt ljus över det lilla rummet. Längs den ena tegelväggen står en stålhylla med pärmar. Flera har pärmarna har rubriker som Personal med Kompetens 86 och APV-examina. Det är då du hör det. Ett svagt sorl av skratt, glasklirr, musik och allsång. Ljudet tycks komma från pärmarna på översta hyllan. Varje pärm har år och namn tydligt angivet. Personalfester genom åren. De flesta år har man haft ett tema; Djungelfeber, Italien och mafiosi, Vilda västern etc. Du bläddrar i pärmarna och sveps med i en bildkavalkad av dans, skådespel och lekar – och många kollegiala kramar med oskarpa blickar.

Åren dansar förbi dina ögon och festljudet i det lilla förrådsrummet stegras och blir öronbedövande. Till slut orkar du inte med mer, du måste slå fast den sista pärmen så att dammet yr. Intill hyllan står en hurts på hjul. Du drar ut den nedersta lådan och ser att den är fylld med bruna fotokuvert. På varje kuvert har innehållet beskrivits med prydlig handstil. Även nu hörs röster. Men de är mer dämpade och sobrare, rentav högtidliga.

Du bläddrar genom bilderna och ser nyblivna pensionärer med blomsterkvastar i famnen, högtidliga avtackningstal, personalutflykter, muntra Sverigekryssningar från 1960-talet och personalskivor med gin och tonic på Societetshuset i 1950-talets Mariehamn. Emellanåt stirrar några bistra redare på dig där de sitter uppradade för sitt möte i bankens förvaltningsråd. Men se, i följande kuvert sitter ju samma gubbar på Restaurant Nautical och skrattar så att tårarna trillar.

Decennierna fladdrar förbi och plötsligt befinner du dig ute på den åländska landsbygden. Är det 1920-tal? En gammal fiskare uppmanar dig att hjälpa till med att rensa strömming. Då säger du stopp och stiger ut ur din tidsresa. Försiktigt stänger du hurtsen. De personer som du egentligen skulle träffa undrar nog var du dröjer. Vet de som dag efter dag sliter där uppe i bankhuset om festen här nere i skrubben?

Visst känns det hela en smula spöklikt. Men samtidigt inser du att alla dessa bilder och alla dessa människor blir en oväntad manifestation. På sitt eget lilla vis är den här skattkammaren det sanna uttrycket för en bank som under många år har levt sitt eget liv.

Sanningen om Ålandsbanken

100 berättelser genom 100 år

Joakim Enegren

Med bidrag av Annika Lundqvist, Leo Löthman och Teo Tuominen.
Foto: Livet är en fest! Antalet festbilder i bankens arkiv kan räknas i tusental. En dag kanske de får en helt egen bok.

Vill du bli en del av våra nästa hundra år?