77 Draghjälp Från Amerikat

När Nobel-Harry kom till stan

2002

Äntligen! Den digitala tjänsten Personlig Finansiell Planering (PFP) var klar för att sjösättas på Internetkontoret! Snart skulle kunderna med egna ögon se hur modern portföljteori med den effektiva fronten trollade fram en värdepappersportfölj där risk och avkastning stod i optimal balans.

En fråga stod ändå obesvarad. Hur ska man marknadsföra ett så avancerat och banbrytande verktyg som PFP? År 2002 saknade PFP nämligen motstycke bland placeringsverktyg för vanliga bankkunder.

Till slut fanns en djärv plan redo att verkställas. Man skulle bjuda den amerikanske Nobelpristagaren Harry Markowitz till Åland. Karln var ju faktiskt pappa till modern portföljteori så han borde rimligtvis bli nyfiken. Och visst blev Markowitz nyfiken, om än inte så mycket på just PFP.

– Jag minns att Harry Markowitz berättade att han fick en massa inbjudningar från hela världen. Att han valde Åland berodde på att han aldrig hade besökt Finland. Dessutom ville han och hans fru Barbara också besöka S:t Petersburg, berättar dåvarande verkställande direktören Folke Husell.

På veckans program för Harry Markowitz stod pressträffar, föreläsningar och en möte med PFP-teamet hos bankens samarbetspartner. Möte är väl egentligen helt fel ord, det blev mer av ett förhör.

– Markowitz var otroligt noggrann. Han nöjde sig inte med att titta på applikationen, han ville gå igenom själva programkoden! Den första som presenterade PFP skickades hem, han kunde inte matematiken tillräckligt bra. Följande dag skickades mer seniora konsulter fram och de var också alldeles till sig över att sitta och bli tentade av självaste Markowitz, minns Peter Wiklöf som ledde PFP-projektet.

Även Folke Husell fick sig en släng av den Markowitzska sleven när Nobelpristagaren med följe flög till Helsingfors. Där väntade en kundpresentation och en föreläsning på Svenska Handelshögskolan. Det föll naturligtvis på Husells lott att presentera Harry Markowitz och hans livsverk för publiken.

– Efter den första kvällen lät han mig veta att jag i min presentation hade dragit väl långtgående slutsatser av modern portföljteori. Så dagen efter dämpade jag mig en smula och då såg jag i ögonvrån att Markowitz nickade mycket gillande där bredvid mig på scenen, skrattar Husell.

Peter Wiklöf minns att Markowitz egentligen inte var särskilt imponerad av sin egen teori.

– Modern portföljteori hade han skapat lite vid sidan om som ung student. Han var mycket stoltare över att han hade skapat ett datorspråk för att göra stora modellberäkningar.

Så vilket betyg fick PFP av Harry Markowitz?

– Han konstaterade att det inte finns någon matematisk modell som kan se in i framtiden. Hans teori bygger på idén om hur man hanterar risk i en osäker värld. Han sade att PFP var så bra man kunde göra det, men att det alltid finns osäkra faktorer. Så vi fick tummen upp, säger Wiklöf.

Sanningen om Ålandsbanken

100 berättelser genom 100 år

Joakim Enegren
Med bidrag av Annika Lundqvist, Leo Löthman och Teo Tuominen.
Foto: Ombord på galeasen Albanus kunde man spana efter den effektiva fronten. Harry Markowitz (t v) och vd Folke Husell. Ålandsbankens arkiv.

Vill du bli en del av våra nästa hundra år?