Kortet som charmade hela världen

34 Kortet Som Charmade Hela Världen

Den ljuvaste 40-åringen

1979

Världen är full av exklusiva kreditkort. Men skulle du komma på tanken att vila din blick på något av dem? Nej. Titta nu på bilden här ovan och hitta din inre harmoni.

Fångades du av bilden? Då är du i gott sällskap. Sedan 1979 har butikspersonal och servitörer världen över fascinerat stirrat på kortet. Utomlands har man ibland vägrat tro att det vackra kortet faktiskt är ett betalkort.

– Utan Visaloggan hade det varit kört utomlands. Ändå har kortet fått otroligt mycket beröm genom åren, säger Gunilla Roberts som under sina 40 år på banken administrerade tusentals kort.

Hur kom det sig att Ålandsbanken blev den första banken i Finland att använda en naturbild på sitt betalkort?

– Först försökte vi oss på att rita olika kortmotiv. Vi tänkte att det skulle se ut som en sedel eller check men det blev inte bra, säger Torbjörn Eliasson, som var marknadschef på banken när kortet lanserades 1979.

Eliasson hade märkt att alla banker erbjöd hejdlöst tråkiga betalkort.

Så jag fick idén att vi kunde ha ett foto. Ingen annan bank hade ett färgfoto på sina bankkort. I ett gammalt arkiv med bilder av fotografen Uno Markström hittade jag en diabild av Marhällans fyr och den använde vi.

Nu kunde vi utbrista Det är bara ett betalkort! Men då skulle vi förringa den effekt som kortet hade. På fastlandet blev det charmiga kortet en subtil närvaromarkering som ingen reklamkampanj kan överträffa. Sedan 1982 har kunder stolt visat kortet för sina avundsjuka vänner och det finns historier om att kortet varit avgörande när man funderat på att byta till Ålandsbanken.

I dag har det 40-åriga motivet fått sällskap av andra kortbilder. Men eftersom det fortfarande finns i bankens sortiment ska vi höja en skål för både Uno Markström, Marhällans rödsvarta fyr och Finlands äldsta bankkort med naturmotiv. Eller är det Nordens äldsta? Eller kanske världens äldsta?

Hur som helst, skål!

Sanningen om Ålandsbanken

100 berättelser genom 100 år

Joakim Enegren
Med bidrag av Annika Lundqvist, Leo Löthman och Teo Tuominen.
Foto: Ålandsbankens arkiv

Vill du bli en del av våra nästa hundra år?