97 Med En Bank I Ryggen

Mormors bankbok och flygande grisar

1999

Så fort Åland nämns är det ofta företagsamheten som stjäl rampljuset. Vem är det då som får stå där i kulissen? Jo, det minst lika dynamiska föreningslivet.

Ålands hundratals föreningar är ett sprudlande uttryck för gemenskap, framsteg och hälsa. Med sina cirka 700 medlemmar är Mariehamns gymnastikförening ett gott exempel på just de drivkrafterna. Dessutom har föreningen sedan 2017 haft en betydligt högre svansföring än tidigare.

– När jag anställdes som huvudtränare kunde vår verksamhetsledare Ylva Watkins och jag mer aktivt jobba för att få med näringslivet. Vi ville visa vad vi går för och vad vi håller på att bygga upp, säger Malin Pussinen.

Ålandsbanken hörde till dem som lystrade och snart var ett sponsoravtal klart.

– Jag tycker det är stort att de valde att stöda den så kallade breddidrotten. Det bidrar till att barn och unga växer upp med fysisk aktivitet, vilket gör att vi hålls friskare här på ön, säger Pussinen.

Så hur är det att växa upp i ett samhälle där en bank har en såpass tydlig närvaro som Ålandsbanken? Malin Pussinen delar med sig av tre barndomsminnen.

– När man var med i bankens barnklubb Måsart fick man ett medlemskort. Du kände dig lite cool när du hade Måsartkortet i plånboken, det var en accessoar som nästan alla barn hade. Mitt andra minne är från träningarna i Idrottsparken i Mariehamn. Tränarna använde reklamskyltarna runt löpbanan som avståndsmarkörer, I dag springer vi till Ålandsbanken!

Det tredje minnet är från Malin Pussinens gemensamma tid med sina morföräldrar.

– När jag var liten var jag ofta hos min mormor och morfar. Mormor Gretel var inte förtjust i nymodigheter så hon använde bankbok ända tills hon gick bort sommaren 2018. Jag minns hur hon och jag brukade gå via banken för att lyfta pengar med bankboken. Sedan handlade vi skinka från Oravais och munkar med rosa glasyr. På banken skrev de så snällt i mormors bankbok. Att de har låtit pensionärerna hålla kvar bankboken är väldigt fint, det säger mycket om hur de vill ta hand om kunderna.

Som gymnastiktränare fokuserar Malin Pussinen på föreningens satsningsgrupp, alltså de som vill bli bäst i landet. Då är avancerad teknikträning bara en del av jobbet, minst lika viktigt är motivationsarbetet.

– Att bli bäst kräver mycket träning och jag måste kunna motivera gymnasterna när det går tungt och är jobbigt. Eller när vi ska träna sådant som känns läskigt, till exempel volt på bom. Men gruppen är jätteduktig och om några år kommer man att se och höra mycket om gymnastiken på Åland!Sanningen om Ålandsbanken

100 berättelser genom 100 år

Joakim Enegren
Med bidrag av Annika Lundqvist, Leo Löthman och Teo Tuominen.
Foto: Nöffe (egentligen Tova Westmark) och Malin Pussinen, huvudtränare för Mariehamns gymnastikförening. Viktor Fremling.

Vill du bli en del av våra nästa hundra år?