Miljonflygningen mot horisonten

47 Miljonflygningen Mot Horisonten

Piloten, juristen och de fullspäckade sedelväskorna

1981

Avfärden från Mariehamn blev snabb. Våren 1981 var hotet om en bankstrejk överhängande och på banken började man inse att Åland löpte risk att bli utan kontanter. Bankens ledning beslöt att flyga in några miljoner mark från Finlands Banks regionkontor i Åbo. Den unge juristen Jan Tallqvist anmälde sig som frivillig att utföra det hemliga uppdraget och snart hade man också engagerat Alf Donning, Ålands mest namnkunniga pilot. Med fyra stora väskor flög man norrut i Skärgårdsflyg Ab:s tvåmotoriga Britten-Norman Islander. På Åbo flygplats bytte Tallqvist och Donning till taxi och körde till Finlands Bank i hörnet av Slottsgatan och Kristinegatan.

– Det gick på rätt så lösa boliner, minns Alf Donning. Medan taxin väntade utanför promenerade vi in och började fylla väskorna. Mycket byråkrati var det inte, mer som om vi skulle ha stigit in för att köpa knäckebröd.

De proppfulla väskorna baxades in i taxin och sedan: samma väg tillbaka till Mariehamn. Eller? När planets nos pekar söderut vänder sig Jan Tallqvist om i sitt säte bredvid Donning och tittar på väskorna som fyller upp planet. Plötsligt minns Tallqvist tv-serien Ärliga blå ögon med Anna Godenius som den smarta svindlaren som flyr med sitt byte – i ett flygplan.

– Hör du, det är ju ganska mycket pengar vi har här, säger han med ett menande flin.

– Jodå… och nog skulle jag få en hel del för planet också, svarar Alf Donning.

Sedan gör Donning en elegant gir mot… Åland. Kort efter det slutförda uppdraget avblåstes strejkhotet och allmänheten fick aldrig veta något om den hemliga transporten.

Jan Tallqvist återvände till sitt skrivbord på banken. Men han hade bevisat att han var en pålitlig karl och under sin tid på Åland kom han faktiskt att föräras med det främsta inofficiella erkännandet du kan få i det lilla öriket: ett åländskt smeknamn. Följaktligen är han i vissa kretsar alltjämt känd som Tall-Janne. Och snart skulle han värvas för ett betydligt knepigare uppdrag.

Sanningen om Ålandsbanken

100 berättelser genom 100 år

Joakim Enegren
Med bidrag av Annika Lundqvist, Leo Löthman och Teo Tuominen.
Foto: Matti Poutvaara/Museiverket.

Vill du bli en del av våra nästa hundra år?