30 apr 2024
Åland

Skaffa svenskt bankkonto och Swish före Sverigeflytten

Studera i sverige svenskt konto swish

Ska du plugga i Sverige? Som kund hos Ålandsbanken Åland kan du skaffa bland annat svenskt kort, konto och Swish på våra kontor i Godby och Mariehamn.

För att bli kund hos Ålandsbanken Sverige (utan att besöka ett kontor i vårt kära grannland) behöver du vara kund hos Ålandsbanken Åland och ha oss som huvudbank. Allt du behöver göra då är att ta med dig giltig finsk ID-handling och besöka något av våra kontor i Godby eller Mariehamn.

Sverigepaketet innehåller

  • Svenskt bankkonto
  • Svenskt MasterCard debetkort (kostnadsfritt under hela studietiden)
  • Möjlighet att skaffa Swish och som även fungerar på finskt mobilabonnemang.
  • Reseförsäkring som gäller i hela världen (ingår i debetkortet när du betalar minst 75% av resan med det).

För att få Sverigepaketet avgiftsfritt krävs att du är 18–29 år och kan uppvisa studieintyg eller antagningsbesked när du kommer in till oss. Du kan också ta i bruk Sverigepaketet om du t.ex. ska flytta västerut för ett nytt jobb, men då tar vi ut vår vanliga avgift för kort och konto.

Läs mer om hur du ansluter till Swish på alandsbanken.se
Läs mer om våra reseförsäkringar och kortförsäkringar på alandsbanken.se

Tips inför Sverigeflytten

Du behöver skaffa svenskt personnummer hos Skatteverket och folkbokföra dig i Sverige när du flyttar dit för att studera. Handläggningen kan ta lång tid och ansökan kan endast göras på plats i landet.

  • Meddela Ålandsbanken Sverige ditt svenska personnummer så fort du fått det, samt ny adress och eventuellt nytt telefonnummer.
  • För att uppgradera från Mobilt SäkerhetsID till BankID behöver du skaffa svensk legitimation och besöka ditt närmaste Ålandsbankenkontor, antingen på Åland eller i Sverige.
  • Ansök om studie- och bostadsbidrag hos AMS.
  • Ansök om eventuellt studielån genom att logga in på Internetkontoret.

    Läs mer om studielån här

Skillnad mellan Mobilt BankID och Mobilt SäkerhetsID

Mobilt SäkerhetsID fungerar på samma sätt som Mobilt BankID, men bara i bankens egna kanaler. Det innebär att du kan använda det för att logga in i Mobilbanken och för att swisha pengar till kompisar. Däremot kan du inte använda det för att logga in hos olika svenska myndigheter.

Vill du veta mer?

Ta kontakt med oss på telefon 018 29 011 om du har frågor om vårt Sverigepaket. Om du redan är kund hos Ålandsbanken kan du också skriva direkt till Kundservice i Mobilbanken.