Vart försvinner mina pengar?

Koncern Aab 100 Ar Bild

Alla tål inte den nakna sanningen

2002

Juvelen i Internetkontorets krona och konsumentens bästa vän. Lanseringen av tjänsten Min Ekonomi år 2002 skulle ta världen med storm. Men istället kom tjänsten att bli Internetkontorets bäst bevarade hemlighet. Med alla mått mätt var Min Ekonomi en fantastisk nyhet. Och dessutom unik, ingen annan nätbank i hela världen erbjöd något liknande. Det hela underlättades av att Ålandsbanken hade alla kundinformation prydligt i en databas, något som få andra banker hade.

Min Ekonomi var verktyget som kunden kunde använda för att få svar på en enkel fråga: Vart går alla mina pengar? Tjänsten var ett möjligheternas laboratorium, himmelriket för den som med några klick ville få en helhetsbild av sin vardagsekonomi.

– De som provade Min Ekonomi blev ofta överraskade när de såg hur mycket pengar de lade på exempelvis mat, försäkringar eller krogbesök, minns Mikael Lönnqvist som ledde utvecklingen av tjänsten.

När han ser i backspegeln och analyserar varför Min Ekonomi inte blev så populär som alla trodde att tjänsten skulle bli undrar han ifall användargränssnittet var för besvärligt.

– Vi räknade alltid med att den första versionen snart skulle vidareutvecklas. Men tajmningen var olycklig, det fanns massor av annat på arbetslistan som skulle göras.

Tjänstens avskalade enkelhet borde rimligtvis ha uppskattats av den som vill ha en osminkad bild av verkligheten. Och i det resonemanget anar Lönnqvist att det grundläggande och eviga problemet ligger.

– Min Ekonomi är en kompromisslös tjänst. Den visar den nakna sanningen om dina konsumtionsvanor och att se sanningen med egna ögon kan vara chockerande.

Klarar du av sanningen om dina pengar? På Internetkontoret väntar Min Ekonomi tålmodigt på dig. Ge tjänsten några pussar och kramar, det förtjänar den.Sanningen om Ålandsbanken

100 berättelser genom 100 år

Joakim Enegren

Med bidrag av Annika Lundqvist, Leo Löthman och Teo Tuominen.

Vill du bli en del av våra nästa hundra år?