Koncern Aab 100 Ar Bild

Den syndiga banktjänsten

1995

I slutet av 1995 lanserade man den elektroniska tjänst som efter några år kom att blomma upp till Ålandsbankens hyllade Internetkontor. Privatkunder kunde enkelt ringa upp från en dator till portalen TeleSampo och där välja Ålandsbanken för att sköta sina bankärenden.

Tekniken hade bankens dataavdelning utvecklat. Det faktum att delar av lösningarna ännu 25 år senare ingår i Internetkontorets datakod är bevis nog på hur genomtänkt tekniken var. Allt fungerade smidigt och Ålandsbanken kunde än en gång bevisa att en liten bank minsann kan utveckla elektroniska tjänster som brädar storbankerna.

Så var gömmer sig problemet? Valet av tjänstens namn var en smula olyckligt. Systemförvaltaren Carita Josefsson berättar:

– Vi hade redan Business Line så vi tyckte att Private Line lät bra. När tjänsten lanserades på fastlandet började vi få skämtsamma frågor från kunderna; Vad har ni för moral där på er isolerade ö? Vi var naiva ålänningar och förstod ingenting. Men snart ramlade polletten ner. Det fanns andra Private Line-tjänster som man kunde nå från sin dator. Men då skötte man inte bankärenden utan mer, jaaa…, personliga ärenden.

Sanningen om Ålandsbanken

100 berättelser genom 100 år

Joakim Enegren
Med bidrag av Annika Lundqvist, Leo Löthman och Teo Tuominen.

Vill du bli en del av våra nästa hundra år?