31 maj 2018
Åland

Ålandsbanken – 5 frågor till Peter Wiklöf

Peter Wiklof

Jag tycker att 2017 bekräftade att vår service- och rådgivningsinriktade strategi verkligen uppskattas av kunderna. Vi brukar beskriva den så här; Ålandsbanken levererar den stora bankens tjänsteutbud med den lilla bankens omtanke och förnuft.

1. Hur skulle du beskriva 2018 så här långt?

Vi har haft en bra start på året med en hög aktivitetsnivå tillsammans med våra kunder. Samtidigt har vi sett en ökad nervositet med relativt stora dagsrörelser på världens aktiemarknader.

2. Vilken är den viktigaste lärdomen från 2017 som du har nytta av i år?

Jag tycker att 2017 bekräftade att vår service- och rådgivningsinriktade strategi verkligen uppskattas av kunderna. Vi brukar beskriva den så här; Ålandsbanken levererar den stora bankens tjänsteutbud med den lilla bankens omtanke och förnuft.

3. Från den 25 maj gäller den nya dataskyddsförordningen (GDPR). Vad är det viktigaste en bankkund behöver veta om den förändringen?

För närvarande går det heta debatter om hur t.ex. Facebook och andra Internetjättar använder all den kundinformation som de samlar in. Dataskyddsförordningen ser till att alla bolag, organisationer och myndigheter som jobbar med kundinformation ska ha informationen lagrad på ett strukturerat sätt, och att kunderna får möjlighet att ställa frågor om hur informationen behandlas.

4. Och så är det dags att titta i kristallkulan: hur kommer marknaden att se ut när höstmörkret faller?

I grunden känns den ekonomiska utvecklingen i vår omvärld just nu bra då nästan samtliga större ekonomier har en god tillväxt. Samtidigt så vet alla att stigande räntor och avslutade tillgångsköp från de stora centralbankerna i kombination med eventuella uppblossande handelskrig kan förstöra den underliggande tillväxten. Därmed tror jag att vi även fortsättningsvis får se en nervösare aktiemarknad, där upp- och nedgångarna kan vara relativt stora även på dagsnivå.

5. Vi har fått en läsarfråga av en tacksam kund, som undrar vilken mindre känd sevärdhet han bör besöka tillsammans med sin fru?

Hela Åland är en sevärdhet! Om man har möjlighet att röra sig i naturen tycker jag att man bör prova någon av de många naturstigar som finns runt om på Åland. Man behöver inte ha god kondition, då det finns både korta och långa stigar. En som jag kan rekommendera är en naturstig på norra Åland i Getabergen som börjar vid restaurang Soltuna. Våra berg ser inte ut som i Norge då Ålands högsta berg, Orrdalsklint, är 129 meter, så man behöver inte vara rädd för att ge sig ut här.

Artikel från Ålandsbanking nr 1/2018 (publicerad 31.05.2018)

Välkommen till en bank som värdesätter dig och miljön!