I den stora affärens kölvatten

84 I Den Stora Affärens Kölvatten

Det som är viktigare än champagne

1993

Utrustad med Ålandsbankens banksystem säkrade Handelsbanken 1993 att man undvek det komplicerade och tidskrävande arbetet att anpassa sitt svenska banksystem för ett intåg i Finland. Istället kunde man redan 1994 dundra in på marknaden. Några år senare hade Handelsbanken etablerat sig som en av de största bankerna i Finland.

På Ålandsbankens dataavdelning blev det, trots den inledande glädjen över affären, början på en tung period.

– Vi hade kommit långt med utvecklingen av vår basbank, men nu hamnade vi tillbaka i en tidigare situation då vi led av stor resursbrist. Idén bakom affären med Handelsbanken var ju att vi också skulle ha gemensam systemutveckling och där blev det en del kulturkrockar. Vi var nog många som blev ganska utslitna, säger Christina von Hertzen som på den tiden ledde Ålandsbankens dataavdelning.

I bankens högsta ledning var förtjusningen ändå tydlig. I ett slag hade en av bankens stora utgiftsposter förvandlats till en intäktskälla. Framtidsmöjligheterna var snudd på hisnande. Så inte undra på att vd Folke Husell skickade en låda Gula änkan till avdelningen.

Ännu viktigare än champagneflaskorna var ändå den erkänsla som affären gav den lilla och tidvis pressade dataavdelningen. Att stora Handelsbanken köpte allt de kom över var det bästa betyg man kunde tänka sig.

– Vi fick svart på vitt på att Ålandsbanken hade ett tvåspråkigt banksystem som kunde användas av flera banker, säger von Hertzen.

Men rymde lilla Finland verkligen fler som var sugna på att köpa banksystem?



Sanningen om Ålandsbanken

100 berättelser genom 100 år

Joakim Enegren
Med bidrag av Annika Lundqvist, Leo Löthman och Teo Tuominen.
Foto: Faksimil ur Ålandstidningen 2 december 1993.

Vill du bli en del av våra nästa hundra år?