13 sep 2021
Åland

Eli Ghaderpour – från storstadspuls till tystnad och frisk luft

Eli ghaderpour

Eli Ghaderpour studerade svenska för inflyttade när hon första gången kom i kontakt med Ålandsbanken. Det var i samband med ett studiebesök och då väcktes drömmen: Hon ville absolut ha ett jobb på banken! Nu är hon en av åtta medarbetare på enheten Affärstöd-Kapitalmarknad och stortrivs.

Eli Ghaderpour minns nästan varje detalj från det första besöket på Ålandsbanken. Hon kom dit med sina studiekamrater på SFI-kursen – svenska för inflyttade – och de visades in i ett konferensrum där de bjöds på kaffe och bullar och en introduktion om banken.

– Jag förstod en bråkdel av informationen men tog mod till mig och frågade på knagglig svenska om det finns någon möjlighet för oss att få jobb på banken, berättar Eli.

Svaret som hon fick, gav hopp. ”Jodå, det beror helt på din erfarenhet och det jobb du söker.”

Jobb i livsmedelsaffär

Eli var redo att kämpa. Hon hade en gedigen examen i ekonomi från hemlandet Iran och hon talade tre språk flytande – persiska, kurdiska och turkiska. Men hon insåg att hon måste lära sig svenska riktigt bra innan hon kunde förverkliga sin dröm om ett jobb på banken.

SFI-kursen gav en bra grund och genom att lyssna på podcaster lärde hon sig allt mer. Under ett sommarjobb i en köttdisk hade hon ett lexikon till hands och ordförrådet växte – även med specialistord som märgben och grisfot.

Nervös väntan

När ett jobb som portföljadministratör vid Ålandsbanken annonserades ut i december 2019 sökte Eli det. Det blev en mycket nervös väntan i någon vecka innan hon kallades till en intervju på banken.

När samtalet sedan kom – ”Jobbet är ditt!” – blev det starten på ett nytt liv på Åland.

I Iran hade Eli arbetat som redovisare på ett större sötsaksföretag och uppgifterna i jobbet som portföljadministratör var helt nya för henne.

– Men jag är så motiverad och otroligt tacksam över min chef och mina kollegor. De stöttar mig och svarar på alla mina frågor. Nu, efter drygt ett år på posten, börjar jag känna mig varm i kläderna, säger hon.

Bygger hus

Det var Elis make som fick henne att flytta till Åland. Han hade bott och arbetat många år på Åland, trivdes bra och hade inga planer på att flytta härifrån. De båda träffades när han var på semester och besökte Iran.

Det är ett stort steg att flytta från en jättestad som Teheran med ett pulserande gatuliv till lilla Åland. Det tar sin tid att vänja sig vid tystnaden och de tomma gatorna,
men efter en tid lär man sig också att uppskatta svängrummet och den friska luften.

– Åland börjar alltmer kännas som vårt riktiga hem och vi har börjat bygga ett eget hus i Mariehamn, säger hon.

Text Helena Forsgård & Foto Therese Andersson

Arbeta på Ålandsbanken

Ålandsbanken är en utmanare i bankvärlden och väcker uppmärksamhet för vårt vinnande sätt att bygga kundrelationer. Kundfokus och kreativa lösningar är ledord i vår starka utvecklingsfas. Attraheras du av utmaningen att föra vår verksamhet framåt så kan du bli en viktig länk i vår koncern med verksamhet på Åland, i Finland och Sverige.

Välkommen till en bank som värdesätter dig och miljön!