12 feb 2020
Åland

Emilio Bergroth

Alandsbanken emilio bergroth

Ålandsbanken har tre kreditriskmodellerare – personer som bygger statistiska modeller för att mäta kreditriskerna. Emilio Bergroth är en av dem. Han inledde sina studier i Buenos Aires i Argentina men när han mötte Hilda från Åland, som studerade i Göteborg, tog livet en ny vändning.

Riskanalytikern trivs i den åländska tryggheten

Vad gör en riskmodellerare på jobbet? Emilio Bergroth har ett kort svar:

– Vi analyserar data och bygger modeller för att mäta kreditrisker. Även en del programmering ingår.

Vid Ålandsbankens enhet för riskkontroll arbetar totalt sju personer, tre av dem är stationerade utanför Åland – två i Sverige och en i Vasa. De övriga arbetar vid huvudkontoret i Mariehamn.

Riskberäkningar och efterföljande analyser görs dels för bankens interna uppföljning, dels för att uppfylla de regelverk som myndigheterna ställer och som förändras och blir mer omfattande hela tiden.

– För varje kredit som banken beviljar, måste förväntade kreditförluster beräknas enligt vissa modeller. För inte så länge sedan började vi använda modeller som var anpassade enligt redovisningsstandarden IFRS9. Nu är en uppdatering av regelverket för interna modeller för kapitalkravsberäkning på kommande och det i sin tur innebär att vi måste utveckla nya riskmodeller, säger Emilio Bergroth.

Emilio och kollegerna på avdelningen Risk Control har ingen kontakt med bankens kunder, däremot har de en löpande dialog med dem som beviljar krediterna.

Till Göteborg

Emilio Bergroth började studera på aktuarieprogrammet vid Universidad de Buenos Aires (UBA), universitet i Buenos Aires, Argentinas huvudstad, och hade därmed siktet inställt på en framtid som försäkringsmatematiker.

Men en dag träffade han åländskan Hilda Bergroth, som var på resa i Argentina och som studerade till civilingenjör i bioteknik i Göteborg, och hans planer förändrades helt.

– Efter en tid flyttade jag till Göteborg, det var i september 2004, och började året därpå på en intensivkurs i svenska.

Det var verkligen intensivt. Mycket att ta in på kort tid men det gick bra – så bra att han efter det året var redo att fortsätta sina studier, den här gången på svenska. Men exakt samma utbildning som han påbörjat i Argentina fanns inte. Därför valde han det som låg närmast till – matematisk statistik vid Göteborgs universitet – och han fick en del tillgodoräknat från tidigare studier.

– Jag trivdes i Göteborg. Staden är trevlig och utbildningen var bra på alla sätt. Bra organiserad och bra föreläsare.

Gillar lugnet

Det kan låta som ett stort steg – att lämna storstaden Buenos Aires för att flytta till Göteborg – men det passade Emilio.

– Jag kommer ursprungligen från Pergamino som är en mindre stad i Argentina med knappt 100 000 invånare och jag trivdes aldrig speciellt bra i Buenos Aires. Det är en enormt stor stad med mycket trafik och mycket stress.

Av bara farten fick han sedan en plats på doktorandutbildningen vid Chalmers tekniska högskola och disputerade 2013. Familjen hade under den tiden utökats med två döttrar och flyttat till Hindås, en liten ort cirka 30 km från Göteborg.

Men en tanke började ta allt mer plats i familjens liv – att flytta till Åland.

– Jag gillar lugnet, att bo nära naturen och Åland är en trygg plats för barnen.

Det är många pusselbitar som ska klaffa innan man kan flytta, framför allt att skaffa jobb. Arbetsmarknaden för en doktor i matematisk statistik är inte stor på Åland, i varje fall inte om man vill ha ett jobb som någorlunda motsvarar ens kompetensnivå. 2013 fick han sedan tips om ett ledigt jobb som skulle passa honom – jobbet som riskanalytiker vid Ålandsbanken.

När han fick det gick flyttlasset till Åland.

Mycket golf

Numera bor familjen i ett nybyggt hus intill Slottsundet i Kastelholm och har utsikt över golfbanan. Det passar dem bra eftersom golf är ett både stort och gemensamt intresse. Dottern Alma har blivit verkligen biten och utvecklats så snabbt att hon deltagit i junior-EM i Skottland och -VM i USA och klarat sig mycket bra. I junior-EM i fjol kom hon tvåa efter särspel. Även dottern Máxima har börjat spela golf.

– Det blir mycket golf, i somras fem-sex gånger i veckan och ofta på korthålsbanan Prinsessan. Det är en fördel att vi bor så nära. Då kan vi åka ofta men behöver inte stanna så länge varje gång. Det är roligt att ha ett gemensamt intresse och jag vill att vi ska ha roliga stunder på banan. Jag försöker coacha Alma men lägger mig inte i hennes teknik. Den sköts av klubbens pro Chris Waldron.

Emilio är också med i en grupp golfare som spelar tillsammans i arla morgonstund en gång i veckan.

– Jag gillar golf men har inte spelat det som barn så det blir en annan känsla. Tennis däremot började jag med redan som barn, och jag har även jobbat lite som tennistränare.

Jul och nyår i Argentina

Emilio var senast i Argentina 2008. Döttrarna, som han talar spanska med men som oftast väljer att svara på svenska, har aldrig varit där. Men nu är det dags. I år firar familjen jul och nyår i Argentina tillsammans med Emilios mamma, bror och syster med familjer.

– Det jag saknar mest på Åland är min argentinska familj. Och lite även värmen och det grillade köttet!

Alma ska också passa på att delta i de argentinska mästerskapen för golfjuniorer – en tävling som startar dagen efter att familjen landat i Buenos Aires.

När Emilio växte upp i Argentina var familjens finländska påbrå något man förvisso kände till men inte desto mer talade om.

– Finland var en helt okänd värld för mig. Och så träffade jag en kvinna med samma efternamn som jag och hamnade på Åland. Så kan det också gå!

Text: Helena Forsgård, foto: Viktor Fremling
Artikel från Ålandsbanking nr 2/2019
publicerad 12.02.2020

Välkommen till en bank som värdesätter dig och miljön!