Hoppa till huvudinnehåll
15 maj 2025
Juridik

Testamente på rätt sätt

Testamente pa ratt satt

Frida Isaksson

Jurist senior

Att skriva ett testamente skapar trygghet för både dig och dina efterlevande. Ålandsbankens jurist går igenom vad du bör tänka på när du upprättar ett testamente och hur du undviker vanliga misstag.

Det finns många anledningar att upprätta ett testamente, inte minst för att underlätta arvsprocessen för dina nära och kära, samt för att minska risken för konflikter i framtiden. För att formulera ett tydligt och bra testamente anpassat efter just din situation är det viktigt att sätta sig in i de olika lagar och regler som finns. I dag är det allt vanligare med familjekonstellationer som inte alltid består av den typiska ”kärnfamiljen”.

– Är du ogift och utan barn gäller arvsordningen men med ett testamente kan du bestämma till vem arvet ska tillfalla. Har du däremot barn kan de alltid kräva sin laglott. Många kanske tänker att det inte är så viktigt med testamente när man saknar nära arvingar, men jag skulle säga att det är precis tvärtom. Med ett testamente kan du rikta arvet dit du vill, säger Frida Isaksson, jurist på Ålandsbanken.

Stränga formkrav

När ett testamente upprättas är det många formkrav som måste följas för att dokumentet ska anses vara giltigt. Testamentet ska bland annat vara skriftligt och undertecknat av dig själv vid dina sinnens fulla bruk i närvaro av två ojäviga vittnen.

Frida Isaksson lyfter några punkter som kan vara bra att ta upp i ett testamente. Det ena gäller förskott på arv. Har du gett bort gåvor till dina barn kan det vara bra att ta upp detta i testamentet – ska det räknas som förskott på arv eller inte? Det andra gäller enskild egendom och giftorätt. Vill du att till exempel din dotter ska ärva sommarstugan, och att den inte ska ingå i en eventuell framtida skilsmässoavvittring utan stanna inom familjen, är det viktigt att formulera att arvet är enskild egendom.

– Ett annat exempel då det är angeläget att se över giftorätten är om du är delägare i ett familjebolag där det kan vara viktigt för företagets fortlevnad att en delägare inte ska behöva inkludera sitt innehav i familjebolaget i en eventuell skilsmässoavvittring.

Anlita en sakkunnig

Ta hjälp av en jurist för att formulera ditt testamente för att minska risken för misstag och konflikter.

– Det kan såklart alltid uppstå konflikter eftersom det ofta väcker väldigt starka känslor i en sådan här situation, men fördelen med att ta hjälp är att man åtminstone vet att det formella är korrekt.

Frida Isaksson ger rådet om att försöka informera arvingarna om hur du tänkt kring testamentet innan du går bort. Genom att kommunicera och sträva efter en rättvis fördelning minskar riskerna för eventuella tvister och frågetecken. Om någon vill klandra ett testamente måste det göras inom sex månader efter att alla arvingar delgivits testamentet.

Tillgångar utomlands

När du har tillgångar utomlands lönar det sig att kolla upp vilka regler som gäller i det specifika landet.

– I till exempel Spanien är det klokt att upprätta ett testamente som registreras där, då behöver inte det finska dokumentet översättas och utredas av spanska myndigheter. Det underlättar boutredningen och arvskiftet och sparar mycket tid och byråkrati, säger Frida Isaksson.

Fördelning av arv i olika situationer

SINGEL UTAN BARN
Utan testamente gäller arvsordningen. Med ett testamente kan du bestämma till vem arvet ska tillfalla.

GIFT UTAN BARN
Gifta ärver varandra om makarna saknar bröstarvingar (barn) och inget annat formulerats i ett testamente. Efter efterlevande makens/makans död går arvsordningen upp i ledet, de vill säga till den först avlidnas och den senare avlidnas föräldrar. Därefter kommer syskon, syskonbarn, syskonbarnbarn och föräldrars syskon. Kusiner ärver inte varandra.

GIFT OCH HAR BARN
I Finland ärver inte makar automatiskt varandra om den avlidna har bröstarvingar, då ärver bröstarvingarna. Om du skriver i testamentet att maken/makan ska ärva en del är det viktigt att ha koll på laglotten. Den innebär att var och en bröstarvinge har rätt att kräva sin laglott, vilken är hälften av dennes arvslott.

SAMBO MED ELLER UTAN BARN
Sambor ärver inte varandra. Vill du att din sambo ska ärva dig krävs därför ett testamente. Saknas ett testamente kan du vara tvungen att flytta ut ur bostaden som den avlidna sambon ägt. Har ni ägt bostaden tillsammans kan du behöva köpa ut arvingarna eftersom de då blivit delägare.

Om du är bosatt på Åland och helt saknar legala arvingar går ditt arv till Landskapet Åland.

Text: Julia Lindström
Artikel från tidningen Ålandsbanking nr 1/25