19 dec 2019
Åland

En expert som aldrig ger upp

Alandsbanken anna stina wiklund hallbarhetsspecialist

Det är Anna-Stinas uppgift att se till att Ålandsbanken erbjuder investeringar som håller måttet ur hållbarhetsperspektiv. Jobbet innebär en del resande, inte minst mellan bankens kontor. Men Anna-Stina är van vid att vara i rörelse. Och att prestera.

Möt Anna-Stina Wiklund, hållbarhetsspecialist på Ålandsbanken

Det är svårt att missa att idrott är Anna-Stinas stora passion i livet. Hon har nyss kommit hem från Le Marathon des Châteaux du Médoc i Frankrike, en löptävling som går genom ett av Bordeaux bättre distrikt. Tanken är att deltagarna inte bara ska löpa, de ska även ägna sig åt de lokala vinerna. Avsmakningsglasen börjar dyka upp redan efter 3 kilometer, berättar Anna-Stina. Och så fortsätter det ungefär varannan kilometer för varje ny vingård man passerar …

– Jag har nog aldrig någonsin smakat på så många viner. Och jag har nog aldrig sprungit en så långsam mara.

Tiden blev – med hennes eget mått mätt – blyga 5 timmar och 40 minuter. Men det berodde nog mer på det trevliga sällskapet och den vackra omgivningen än på den faktiska mängden alkohol i de små provglasen.

I Médoc sprang hon ett maraton, men Anna-Stinas stora passion är Triathlon. Framför allt den ursprungliga varianten från Hawaii: Ironman. Hon påpekar – hon är trots allt en erfaren fondförvaltare – att Ironman är ett börslistat bolag som ägs av kineser. Och det finns ingen ”Ironwoman”, tävlingen gör ingen skillnad på män och kvinnor. Alla deltagare ska prestera lika omänskligt mycket: 3,8 kilometer simning, 180 kilometer till cykel, och 42 kilometer löpning, det vill säga ett helt maraton.

Fallenheten för löpning har alltid funnits där, men Triathlon provade hon på för första gången 2012. Hon gjorde halva distansen och det gav mersmak. 2015 fullföljde hon en hel Ironman i Frankfurt. Sedan följde Österrike, Schweiz, Texas och Kalmar står på tur 2020. Hon drömmer om att en dag delta i Ironman på Hawaii. Det är extrem idrott hon sysslar med på fritiden, men det finns en koppling till jobbet:

– Man är mycket ute i naturen. Och med simningen blir det så tydligt hur naturen och vattnet mår. Hur vattnet mår har en hel del med Anna-Stinas ansvarsområde på Ålandsbanken att göra.

Ålandsbanken Anna-Stina Wiklund Hållbarhetsspecialist

”Man ska inte ge upp. Varken under träning eller under en arbetsdag.”

Hållbarhet en smart investering

– Hållbarhet är ett brett ord. Och alla aktörer kanske inte menar samma saker när de använder det, förklarar Anna-Stina.

En stark trend är att allt mer av hållbarhetsfrågan handlar om klimatet. Inom finansvärlden väntar alla, inte minst experter som Anna-Stina, på vad EU kommer att göra härnäst. Kommissionen arbetar fram ett ramverk med hållbarhetsdirektiv och de ser finansbranschen som ett nyckelområde. Europa ska bli världens första klimatneutrala kontinent och målet är att kapitalet ska styras mot lösningar på klimatfrågan, och bort från uppenbara problemområden.

Men Anna-Stinas arbete med hållbart värdeskapande handlar om samtliga ESG-faktorer där miljön – E som i Environmental – är en. De andra bokstäverna står för Social och Governance. När Ålandsbanken erbjuder sina kunder investeringsmöjligheter så ska de ha en genomtänkt policy för miljö, mänskliga rättigheter, arbetsrätt, bolagsstyrning och antikorruption.

– Det ska vara bra kvalitet och långsiktigt. Investering är som ett maraton, det är en lång resa.

Ur Anna-Stinas perspektiv handlar investering om så mycket mer än att bara skapa avkastning. Investeraren ska hellre ses som delaktig och att hen medverkar till att styra ett bolag och dess framtid. Många ser hållbarhet som en kostnad, men det handlar också om att man drar ner på risknivån. Bolag som satsar på hållbarhet får till exempel
lägre kapitalkostnader. De löper dessutom mindre risk att bli uthängda i media. Anna- Stina får det att låta självklart:

– Det är viktigt att man finns till även om 20 år.

Förr var det ”självreglering” som gällde. Enligt Anna-Stina har det nog fungerat i någon utsträckning, men på senare tid har det kommit förändringar och skärpningar i regelverket. Och fler är att vänta. Man har kommit längre i Sverige än i Finland. Svensk media ligger på hårdare och ägnar sig gärna åt att hålla reda på aktörerna och hur de sköter sig. Det är ett nyare fenomen i Finland – och det är därför Anna-Stina nu lägger mycket av sin tid i Helsingfors. Alla finansiella aktörer behöver ha sitt på det torra, oavsett ursprungsland.

Alandsbanken anna stina wiklund hallbarhetsspecialist 2

”Det ska vara bra kvalitet och långsiktigt. Investering är som ett maraton, det är en lång resa.”

Med 2008 i bagaget

Anna-Stina började sin karriär som fondförvaltare på Ålandsbanken i Helsingfors 2006. Bara två år senare, under börskraschen 2008 fick hon uppleva en genuin oro att hela det internationella finanssystemet faktiskt skulle kollapsa. Det har haft stor påverkan på hennes syn på branschen, på risk och på hållbarhet. Den som har varit med i en annan tid och sett en annan bankvärld har en fördel, menar hon. Den inser att räntor kan ligga högre, att dagens läge kanske inte är normalt, att nedgångar kommer och går.

– Nästa stora nedgång kommer vi se vad de stora aktörerna verkligen går för, säger Anna-Stina.

2016 flyttade hon till kontoret i Stockholm för att jobba med det viktiga arbetet att välja fonder åt Ålandsbankens kunder. Under de åren har intresset för hållbarhetsfrågor i finansbranschen bara ökat. Så hur känns det att sitta på den positionen hon gör och att kunna påverka finansbranschen när det gäller miljöfrågor, sociala frågor och styrning?

– Det känns jättebra, svarar hon utan att tveka.

Anna-Stina har inget emot att kallas ”expert” och anser att hon ”med den makt som ligger i mina händer” kan påverka hur marknaden värderar investeringar. Det ser hoppfullt ut. Det är något nytt som har smugit sig in och fler aktörer ser möjligheterna i det nya.

Som expert på hållbarhetsstrategier finns det många sätt att jobba på för att hjälpa kunderna hitta rätt. Fokus kan skifta, men hållbarhet är den ledande principen. Så sent
som i september 2019 blev räntefonden Ålandsbanken Green Bond ESG Svanenmärkt. Fonden har två förvaltare, Anna-Stina är en av dem.

– Vi är duktiga med de resurser vi har. Vi tar stora kliv, säger Anna-Stina om sin bank.

Östersjöprojektet, Ålandsbankens hjärtefråga, räknas inte som ett av hennes uppdrag, men det faller sig naturligt för en hållbarhetsexpert att fundera över hur den här naturresursen mår. Här saknas många av de regelverk som hon har på sin sida i det dagliga arbetet. En huvuddel av utsläppen kommer från jordbruket, från småskaliga verksamheter, och från länder kring Östersjön där Ålandsbanken har få möjligheter att vara en positiv kraft. Men Anna-Stina konstaterar:

– Man ska inte ge upp. Varken under träning eller under en arbetsdag.

Alandsbanken anna stina wiklund hallbarhetsspecialist 5

Anna-Stina Wiklund, hållbarhetsspecialist på Ålandsbanken

Att träna är att meditera

Jobbet som expert på hållbarhet tar upp 70 procent av hennes tid. De andra procenten är hon fortfarande engagerad i att välja fonder som passar Ålandsbankens profil och kunder. På Anna-Stina faller det att granska och utvärdera räntefonder. Fritiden ägnas mycket åt träning. Målet är att hon ska bli snabbare i vattnet, på cykel och till fots. Men de fysiska utmaningarna handlar även om psykiskt välmående, om att fundera och lösa – ibland arbetsrelaterade – problem.

– Man är med sina egna tankar väldigt många timmar. Det är en meditation. Av att träna får man mera energi, fokus – och tålamod! Ibland är ju jobbet att ta tag i lite sura äpplen.

Anna-Stinas särbo är också, som tur är, triathlonentusiast. Den senaste sommaren gjorde sig miljön påmind igen när de deltog i ett Triathlon i Alpe d’Huez, nära Grenoble i Frankrike. Loppet ägde rum just som området drabbades av en extrem värmebölja. Visst funderade Anna-Stina mest på att ta sig fram en etapp i taget, men hon hade också tid att tänka på klimatförändringar. Vilken effekt kan de få för hennes fritidssysselsättning? Kommer det ens vara möjligt att tävla på varma platser i en nära framtid? Är det hållbart?

Text: John Hennius, foto: Viktor Fremling

Artikel från Ålandsbanking nr 2/2019
(publicerad 19.12.2019)

Välkommen till en bank som värdesätter dig och miljön!