20 jun 2018
Åland

SNART FIRAR VI 100 ÅR! VAD MINNS DU?

Mikael Morn

Ålandsbanken tar varje dag ett steg närmare aktningsvärd ålder och 2019 kommer att bli ett händelserikt år; ett år som präglas av att banken verkat hundra år i det åländska samhället. Bankens första kontor öppnades den 15 december 1919 klockan 11 i Laurénska gården på Torggatan 11 – byggnaden står fortfarande kvar på samma plats.

Vi vill givetvis berätta om bankens första hundra år och vill gärna ha din hjälp i den berättelsen. Har du äldre material eller anekdoter som du tycker att passar i sammanhanget hoppas vi att du kontaktar oss. Allt är av intresse – från den gamla sparbössan eller reklamkepsen till berättelsen om hur vi hjälpte till att finansiera din första bil, bostad, resa, företaget du jobbat i, ditt eget företag eller något annat som var viktigt för dig.

Snabb förändring

Samtidigt som vi blickar bakåt är Ålandsbanken en del av en framtid som förändras i allt snabbare takt. Vi anpassar oss till nya regelverk oftare än någonsin tidigare. Oavsett hur de nya regelverken benämns – MiFID, DAC2, GDPR eller någon annan förkortning – så har nästan alla ett gemensamt syfte, nämligen att skydda kunder från ovälkomna fenomen som uppstått i samhället (den fria ekonomin) och där regelsättarna tar hjälp av bland annat bankerna för att övervaka brottslig verksamhet. När banken frågar dig efter ditt identitetsbevis eller ställer frågor om din privata ekonomi, som kan kännas närgångna, men syftet kan med det vara större än det först kan verka. Det är ett led i att hindra grov ekonomisk brottslighet, som till och med kan handla om vapen- eller människohandel.

Aktiv Fintech-part

Banken är också en aktiv part i utvecklingen av nya sätt att bedriva bank. Inom benämningen Fintech, som betyder finansteknologi, ryms många nya företag som verkar i finansbranschen. 2015 erbjöd Ålandsbanken som en av de första bankerna i Norden sin bankplattform till en Fintech-samarbetspartner, Dreams. Dreams har haft en stark utveckling och vårt samarbete har hittills gett oss 70 000 nya kunder i Sverige. Dreams bygger på att man sparar till sina drömmar och detta sätt att se på sparandet bygger i sin tur på beteendevetenskap och på hjärnans makt om vi triggar den rätt.

Trevlig läsning!

I det här numret av Ålandsbanking kan du läsa om Ålands största företag i hotellbranschen, Ålandhotels, som storsatsat på nya Pommern. Du kan också läsa mer om det uppskattade teamet i vår kundservice och växel, som du antagligen haft kontakt med i något skede som kund hos oss. Läs också om olika intressanta miljöprojekt, som banken stöder för att skydda Östersjön. Bland dem som Östersjöprojektet stöder i år finns även två satsningar på Åland.

Jag önskar dig trevlig läsning och en riktigt avkopplande sommar!

Mikael Mörn 
Direktör Ålandsbanken Åland

Artikel från Ålandsbanking nr 1/2018 (publicerad 20.06.2018)

Välkommen till en bank som värdesätter dig och miljön!