– Man ska ha höga krav på hur företag beter sig. Det säger Ålandsbankens administrativa chef Tove Erikslund när hon resonerar kring bankens sociala ansvar. Hon pekar på flera utmaningar, bland annat frestelsen att ta till tomma ord. Och Mikael Mörn, direktör för affärsområdet Åland, pekar på det särskilda samhällsansvar som företag har.
Det handlar om bankens hjärta och själ
Ålandsbankens hållbarhetsarbete har i dag fyra fokusområden: Ansvarsfulla investeringar, ansvarsfull kreditgivning, miljöansvar och socialt ansvar. Medan de tre första delarna är konkreta och tacksamma att kommunicera så är bankens sociala ansvar det bredaste området, vilket gör att utomstående kan ha svårt att greppa helheten.
– Socialt ansvar handlar ändå om tre konkreta frågor: hur vi är en trygg arbetsgivare som erbjuder en trivsam arbetsmiljö, vilket ansvar vi har som samhällsaktör på Åland och hur vi agerar ansvarsfullt inom vår bransch, säger Mikael Mörn.
Vad gäller socialt ansvar tar allmänheten i dag mycket för givet. Ett företag förväntas ta hand om sin personal, betala skatt och följa regelverk. Allt annat skapar otrevliga rubriker.
– Och det är helt rätt. Jag har själv högt ställda krav på företag, de ska klara av hela bredden som finns i det sociala ansvaret. Det arbetet speglar verksamhetens själ och hjärta, det går inte att skilja från den övriga verksamheten. Den som ofta blir imponerad av vad företag gör kring socialt ansvar har förmodligen lagt sin ribba för lågt, säger Tove Erikslund.
Långsiktighet mot tomma ord
Hennes erfarenhet är att man på många företag redan har händerna fulla med att leva upp till minimikraven.
– Hur man än ser på sitt sociala ansvar så är det ett mycket brett område och den bredden är knuten till en stor arbetsbörda om man ska göra allt rätt. Att sedan dessutom hitta något särskilt där man tydligt utmärker sig kan vara svårt. Det kräver en rejäl kraftansträngning och då kan det vara frestande att ta till floskler för att få självklarheter att låta mer spännande.
Inom Ålandsbankens arbete kring sitt sociala ansvar har man tacklat frestelsen att ta till klyschor genom att omfamna ett långsiktigt tänkesätt.
– Vi är i dag trygga med bredden i att driva en långsiktig verksamhet som växer. Ett av de viktigaste kvittona på bankens långsiktiga resonemang är ju att vi 2019 fyller 100 år. Men det gäller att hålla flera stenar rullande och det är ingen självklarhet, säger Erikslund.
Ett balanserat samhällsansvar
Just långsiktigheten blir den röda tråden när man spjälker upp det sociala ansvaret i bankens roll som arbetsgivare, samhällsaktör och branschaktör.
– Sedan 1919 har den stabilitet och trygghet som banken erbjudit sina anställda satt tonen. Det åländska samhället har alltid varit en slags samvetsjury för hur vi har tacklat små och stora utmaningar. Det är ett socialt samspel som jag ser att är ovärderligt för oss, säger Mörn.
Fram till mitten av 1980-talet var det vanligt att medlemmar i bankens ledning var politiskt aktiva på Åland. Men sedan dess har samhällsansvaret fått en mer konkret prägel.
– I dag ser vi att vi gör störst nytta genom att stöda ungdomsverksamhet och verksamheter som bidrar till ett attraktivare Åland. Det är ändå en balansgång, vi måste vara uppmärksamma på rättviseaspekten och därför fattar vi varje beslut om understöd efter en strukturerad analys och intern diskussion, säger Mörn.
Något som måste få kosta
Till sist har vi frågan hur Ålandsbanken jobbar för att vara en ansvarsfull branschaktör. En viktig aspekt är att kunna leva upp till de nya regelverk som skapats under de senaste 10 åren för att bland annat motverka den ökande brottsligheten. – Det viktigaste är att vi satsar på utbildning så att våra medarbetare aktivt kan delta i den brottsbekämpning som är ålagd bankerna, främst försök till penningtvätt och bedrägerier, säger Mikael Mörn.
En annan aspekt är vad en liten aktör kan lära de större. Där är Ålandsbankens Östersjöprojekt ett gott exempel. Också om det projektet i dag sorterar under bankens miljöansvar så startade bankens miljöengagemang i en social ansvarskänsla.
– I dag är vårt bidrag, utöver själva Östersjöprojektet, att vi har ett tydligt budskap till finansbranschen: Alla kan bidra och åstadkomma bestående resultat – bara man orkar och bestämmer sig för att ett engagemang får kosta pengar, energi och tid, säger Tove Erikslund.
Artikel från Ålandsbanking nr 2/2018 (publicerad 4.3.2019).
Text: Joakim Enegren
-
Ålandsbanken BloggLadda ned pdf
04.03.2019 -
Kundtidning Ålandsbanking
I tidningen berättar vi om aktuella händelser i banken och ger även en inblick i det åländska samhället och näringslivet.
-
Ålandsbanken 100 år
I år fyller Ålandsbanken 100 år. Jubileumsåret till ära har vi gett ut en bok med 100 berättelser genom våra första 100 år, "Sanningen om Ålandsbanken" av Joakim Enegren. Vi kommer nedan att publicera alla berättelser ur boken under jubileumsåret – håll utkik och låt dig svepas med på en händelserik tidsresa.
-
Östersjöprojektet
Östersjön ligger oss varmt om hjärtat. För en bank med rötterna mitt i Östersjön är det naturligt att agera för ett friskare hav.
Läs mer om Östersjöprojektet