Hoppa till huvudinnehåll

Apulien, i den italienska klacken

Tidpunkt

Välkommen med på Ålandsbankens seniorresa till Apulien i samarbete med Axtours. Apulien, ett lite bortglömt område i Italien som håller på att åter komma i ropet. Maten med ost, skaldjur, pasta och olivoljor faller de flesta i smaken, och vinerna har överraskat med allt högre kvalitet. Sevärda historiska städer ger nya intryck provsmakningar och museibesök ger nya intressanta kunskaper. Samtidigt har vi tid med lata eftermiddagar vid stranden eller poolen.


Dagsprogram 14–21 oktober 2024

Dag 1, Mariehamn – Polignano a Mare

Vi reser med buss från Mariehamn, och tar Eckerölinjens färja till Sverige, med frukost ombord. Vi fortsätter till Arlanda där vi checkar in för avresan klockan 13:15. Efter planbyte i Zürich kommer vi till Bari på kvällssidan. Vår guide tar emot för transfer till hotellet och middag på hotellet.

Dag 2, Alberolbello - Locorotondo

På morgonen startar vi vår första dag med bussen till Alberobello, ett Unesco-arv känt för sina spännande runda och vitkalkade byggnader, trulli. Trulli är runda stenhus med kägelformat tak, som förr var vanliga bostäder bland lantbefolkningen i träfattiga trakter i Medelhavsländerna. Framför allt Apulien är känt för dem, och många människor bor fortfarande i sådana. Husen är svala under heta sommarmånader och rätt komfortabla. Alberobello består till stor del av trulli. Vi går genom ortens smala gator och tittar in i typiska hantverksbutiker som säljer allt från speciell pasta till tyghantverk och läder.

Färden fortsätter till Locorotondo vars namn kommer från den runda formen på den gamla stadskärnan, som är kring 1000 gammal. Staden är en labyrint av smala gränder och fantastisk att strosa runt i tillsammans med vår guide. Vi äter en god lunch med lokala rätter. Efter lunch har vi lite egen tid. På eftermiddagen återvänder vi till hotellet och senare på kvällen äter vi middag.

Dag 3, Martina Franca - Grottaglie

Vår buss tar oss igen i riktning Locorotondo och vidare till Martina Franca området. Dagen börjar med en rundtur i en familjeägd olivoljeproduktion. Här får vi veta allt om produktion av olivolja, från hur oliverna odlas till hur oljan pressas och sedan buteljeras. Härefter besöker vi en vingård nära Martina Franca och får en liten introduktion i det Apuliska vinets värld: Martina Franca (ofta bara "Martina") är en DOC – ett vin med kontrollerad kvalitet - som introducerades redan 1969, vilket gör den till en av de äldsta DOC:erna i Italien.

Som ett av mycket få vita viner på DOC-nivå från södra Puglia, skiljer sig Martina Franca från sina grannar och producerar vita och mousserande stilar i motsats till de rustika röda som dominerar resten av Puglias vinproduktion. Druvsorterna Verdeca och Bianco d'Alessano är de viktigaste druvorna här, vi får i dag antagligen smaka på någon av dem.

Efter gemensam lunch – kanske i Taranto, känt för sina musselodlingar - besöker vi på eftermiddagen Grottaglies keramikmuseum. I århundraden har Grottaglie haft en blomstrande hantverksmässig keramikproduktion baserad på den rika lera som är typisk för denna region. Fram till förra seklet var det möjligt att hitta dussintals keramiska föremål i varje hem i Grottaglie.

Keramikkonsten här har en mycket lång historia, och föremål ända från 700-talet före Christus finns i museets samlingar liksom majolika och julkrubbor från senare tid. Sedan är det dags att återvända till hotellet för en liten paus innan middagen.

Dag 4, Lecce

I dag väntar en av Italiens vackraste städer på oss, Lecce på ungefär 1,5 timmes avstånd från hotellet. På grund av sin rika barockarkitektur har Lecce fått smeknamnet "söderns Florens". I Lecce finns en speciell sorts kalksten som också är en av stadens främsta exportvaror; eftersom den är mycket mjuk är den lämplig för att bland annat göra skulpturer. Vår lokala guide möter oss vid Porta Napoli, en av de tre historiska portarna som leder in till Lecces centrum. Vi går på en vandringstur genom stadens historiska centrum med dess magnifika barockmonument och -byggnader.

Vi besöker även Cartapesta laboratorium. Cartapesta är ett gammalt hantverk som har utövats i århundraden i den italienska staden Lecce och den omgivande regionen Salento. Cartapesta är en teknik för att arbeta i papier maché, tillblandad av pappersmassa, lim och gips som formas till en mängd olika föremål. Dekorativa föremål som masker och religiösa statyer till kyrkor är exempel, men det finns flera användningsområden. Konsten är fortfarande en blomstrande industri i regionen, med många moderna hantverkare som fortsätter att producera vackra och intrikata verk med denna traditionella teknik. Vi äter lunch på en restaurang i Lecces centrum innan vi återvänder till hotellet.

Dag 5, ledig dag

Den här dagen är vikt för egen tid – vare det sig blir att promenera ned till stranden eller i omgivningarna, eller på egen hand ta sig till näraliggande pittoreska klassiska badorten Polignano a Mare eller in till hamnstaden Bari på en utfärd eller shoppingtur. Lunch på egen hand, på kvällen middag på hotellet.

Dag 6, Ostuni och kvällsaktivitet

På lördag skall vi till staden Ostuni, känd som den ”vita staden”: en sagoby, full små butiker, caféer och restauranger i ett jytter av små gator och torg. Det som slår besökaren är naturligtvis de vita byggnaderna, vars vithet reflekterar solljuset, och därmed utestänger en del av värmen under den heta apuliska sommaren. Ostuni är också känt för sin livsmedelsproduktion med olivolja och vin, men framförallt anses den bästa burratan komma härifrån; en något smakrikare variant av mozzarella, tillverkad av komjölk men ibland också av buffelmjölk.

Vi får smaka någon av de lokala produkterna under lunchen i Ostuni. Sedan finns ännu tid på egen hand innan vi återvänder för en paus till hotellet.

Senare på kvällen samlas vi igen för att ta bussen till en restaurang vid Masseria Montepaolo, en före detta bondgård, i dag ett ”agriturismo” klassat hotell med restaurang som fokuserar på apuliska råvaror. Vi äter en gemytlig avskedsmiddag tillsammans.

Dag 7, ledig dag

Den sista dagen i Apulien är en ledig dag för avkoppling. En skön motionsstund med stretchningoch lätt gymnastik är planerad för förmiddagen. Guiden hjälper till med uppslag och arrangemangför dagen. Både lunch och kvällens middag serveras på hotellet.

Dag 8, Brindisi - Mariehamn

Vid 7-tiden på morgonen avfärd från hotellet mot Brindisis flygfält. Efter en mellanlandning i Zürich landar vi på Arlanda och tar sedan kvällsfärjan från Grisslehamn till Eckerö. För att avrunda vår gemensamma resa äter vi en måltid ombord på vägen hem till Åland.


Information till dig som resenär

Flygtider med Swiss Airlines

14.10 Arlanda – Zürich 13:15-15:45 och Zürich – Bari 18:00-19:50
21.10 Brindisi – Zürich 09:35-11:40 och Zürich – Arlanda 12:35-15:00

Pris

Premium- och Private Banking-kunder 2 275 euro/person
Övriga kunder 2 325euro/person i dubbelrum. Enkelrumstillägg: 330 euro.

I priset är följande inkluderat:

  • Transfer från Åland till Arlanda med buss och färja, frukost ombord på utresan och middag på hemresan
  • Flyg till Apulien t/r inklusive ett incheckat bagage
  • Logi 7 nätter med halvpension på hotell Pietrablu, inklusive lokal turistskatt
  • Vin, öl eller läsk, 2 glas, till middagarna på hotellet
  • Transporter i moderna resebussar enligt programmet, chaufförens logi och måltider
  • Svensktalande reseledare alla dagar inklusive alla omkostnader
  • Måltider enligt programmet; luncher med dryck under utfärdsdagarna. En middag på restaurang.
  • Inträden enligt programmet
  • Vinprovning och olivoljeprovning
  • Två reseledare från Ålandsbanken

I priset ingår inte: Dricks till restauranger, guide och chaufför, allt övrigt som inte nämnts ovan, avbeställningsskydd och reseförsäkring. Premium- och Private Banking-kunder (under 80 år) har reseförsäkring via sina premiumkort.

Anmälan

Anmäl dig via mail till groups@axtours.ax
Anmäl dig per telefon till 018-528063

Sista anmälningsdag är den 27.5
.

Kom ihåg att vid anmälan uppge ditt fulla namn så som det är skrivet i passet, hemadress, epost, mobilnummer och eventuella allergier/dieter samt födelsedatum, som behövs för resan.

Anmälningsavgift är 400 euro, slutbetalning 4 veckor före avresa.

Avbokningsvillkor: efter den 27.5 avbokningskostnad = anmälningsavgiften, 14.7-14.8. 50% av resans pris, 15.8-14.9 75% av resans pris, 15.9-4.10 85% av resans pris, därefter 100%.

Med reservation för ändringar i resans program. Reseerbjudandet gäller enbart för dig som är 60+, är kund i Ålandsbanken och är bosatt på Åland. Begränsat antal platser.

Observera! Detta är ingen vandringsresa men vi promenerar en par kilometer varje dag, även på ojämn mark.

Boende

HOTEL PIETRABLU RESORT & SPA****

Contrada Fontanelle 230, 70044 Polignano a Mare. Tel. +39 0832 351321.

Pietrablu Resort & Spa ligger vid Puglias vackra kust och erbjuder fritidsaktiviteter inklusive pooler, gym och sport. Rummen och sviterna på Pietrablu Resort har luftkonditionering och klinker- eller trägolv. Alla har en terrass eller uteplats med utsikt över havet eller trädgården och en platt-TV med satellitkanaler. Pietrablus restaurang erbjuder italienska rätter, inklusive specialiteter från Apulien. Under dagen kan man koppla av på den lilla privata stranden. Polignano a Mare ligger 4 km från hotellet och Bari ca. 33 kilometer.

Läs mer om hotellet här

Välkommen med oss till Italien!