Hoppa till huvudinnehåll
29 mar 2017
Pressmeddelanden

Ålandsbanken inbjuden att presentera Åland Index och Östersjökortet för FN i New York

Ålandsbankens Östersjöarbete väcker intresse hos Förenta Nationerna. Ålandsbankens verkställande direktör Peter Wiklöf deltog i ett klimatmöte hos FN i New York i förra veckan. Han var där för att berätta om Östersjökortet och Åland Index, ett digitalt verktyg som mäter miljöbelastningen på dina uppköp. Mötet sammankallades av Peter Thomson, ordförande för FN:s generalförsamling.

Ålandsbanken presenterade sina insatser för Östersjön på Climate Change and the Sustainable Development Agenda, en konferens om klimatförändring och hållbar utveckling som hölls den 23 mars på FN i New York.

Ålandsbankens verkställande direktör Peter Wiklöf presenterade som paneldeltagare Östersjöprojektet, Östersjökortet och Åland Index som en del av ett idéutbyte för praktiska lösningar för klimatarbetet.

”Vi är mycket glada att FN uppmärksammar vårt miljöarbete. På Ålandsbanken har vi kombinerat vår expertis om bankvärlden och kännedom av Östersjön till att skapa klimatsmarta redskap och tjänster. Vi hoppas på att kunna inspirera andra att göra insatser för miljön – både globalt och med hjälp av lokal expertis”, säger Peter Wiklöf, verkställande direktör för Ålandsbanken.

Ålandsbanken har redan tidigare i år utbytt idéer för klimatarbetet med Förenta Nationerna på det europeiska planet. Ålandsbankens insatser väckte intresse i Europa, och genom konferensen i New York fick banken även presentera sina insatser för den globala organisationen.

”Det finns ett klart behov för konkreta miljösatsningar. Vi har utvecklat Åland Index och Östersjökortet för att ge kunderna konkreta verktyg till klimatsmarta konsumtionsval.

Vi är stolta att dela med oss av vårt kunnande och idéutbytet ger även vägkost till oss att utvecklas vidare”, säger Mikael Mörn, Ålandsbankens direktör för affärsområdet Åland.

Ålandsbankens Östersjökort är världens första biologiskt nedbrytbara betalkort, som mäter miljöpåverkan av inköpen. Östersjökortet är kopplat till Åland Index, ett digitalt verktyg som beräknar koldioxidbelastningen av uppköp och ger kunden verktyg till att minska på sitt miljöavtryck, t.ex. genom förslag till kompensation via olika miljöprojekt.

Tilläggsinformation:
Ålandsbanken Abp: Mikael Mörn, direktör för affärsområdet Finland, tfn +358 407692894.