Hoppa till huvudinnehåll
26 jun 2020
Pressmeddelanden

Östersjöprojektets ansökningstid för 2020 öppnas!

Ålandsbanken Abp
Pressmeddelande
30.6.2020

Östersjöprojektet söker nya projekt att finansiera!

Östersjöprojektet har nu öppnat för ansökningar från nya projekt som kan finansieras med upp till 500 000 euro. Totalt har Ålandsbanken under 20 års tid stöttat viktiga projekt för Östersjön med ca 2 745 000 euro.

- Med vår placering mitt i Östersjön känns det naturligt att vara med och stötta projekt som främjar tillståndet i Östersjön. Om du eller din organisation har en idé som främjar Östersjöns tillstånd har du nu möjlighet att förverkliga den med hjälp av finansiering från Östersjöprojektet. Tillsammans kan vi åstadkomma en förändring och därför delar vi återigen ut i år igen en stor summa för att mångsidigt stöda olika initiativ som främjar Östersjön, säger Mikael Mörn, direktör för affärsområde Åland vid Ålandsbanken.

Målet med Östersjöprojektet är framförallt att möjliggöra projekt som på ett konkret sätt påverkar och ökar kännedom om Östersjöns tillstånd.

- Östersjön är ett av våra absolut största miljöproblem och befinner sig i ett riktigt allvarligt tillstånd. De syrefattiga bottnarna har aldrig varit så stora och täcker nu ett område dubbelt så stort som Danmark. Samtidigt har vi tagit stora steg framåt och har aldrig varit närmre att vända trenden än vi är idag. Kraften från digitala innovationer har kunnat åstadkomma storskaliga förändringar som man tidigare bara kunnat drömma om. Som konsumenter har vi sett det i alltifrån musik, taxiresor, betallösningar och logi till miljörelaterade innovationer såsom precisionsgödsling, Ålandsbankens Östersjökort eller cirkulära lösningar inom t.ex. matåtervinning. Det är nu hög tid att koncentrera den kraften på ett av våra största miljöproblem, lokalt såsom globalt. Den digitala innovationen för att hantera Östersjöns miljöproblem har än så länge varit begränsad. Efter att många av de stora infrastrukturåtgärderna nu har vidtagits ligger mycket av potentialen i digitala innovationer för att åstadkomma den återstående förändring som krävs för att vända trenden och rädda Östersjön, säger Niklas Zennström, medgrundare av Skype.

Zennström är tillsammans med spelbolaget Supercells vd Ilkka Paananen delaktiga i Östersjöprojektets jury vid bedömning av digitala innovationer.


Tidigare år har Östersjöprojektet finansierat olika projekt som stöder Östersjöns välmående i vårt närområde. Bland annat följande projekt har fått finansiering de senaste åren:
Emmaus Åland – Vattnets kretslopp, anlägga kretsloppspark

Ålands Natur & Miljö r.f, – Städa Åland, jobba förebyggande mot nedskräpning

Ålands Fiskevårdsförening r.f – Projekt Rovfisk

Mariehamns Stad – Inga mikroplaster i Slemmern, anlägga en multifunktionell våtmark vid Nabben

Vem kan ansöka om finansiering via Ålandsbankens Östersjöprojekt?

Östersjöprojektets ansökning är öppen för alla som strävar till att med konkreta mål och åtgärder att främja Östersjöns tillstånd. Den som ansöker behöver inte vara etablerad på marknaden. Det viktigaste är att aktören har en idé som siktar på konkreta åtgärder för att främja Östersjöns tillstånd. Du kan läsa mer om alla bidrag som fått finansiering på hemsidan www.ostersjoprojektet.fi

- Allt vi gör påverkar Östersjön både på gott och ont, Östersjön behöver fortfarande all hjälp den kan få. Med Östersjöprojektet vill vi uppmuntra alla att delta i skyddsarbetet och uppmuntra till nya idéer, berättar Lewi Wikbäck, marknads- och kommunikationschef.

Så här ansöker du om finansiering:

Tilläggsinformation:

Ålandsbanken Abp
Mikael Mörn, direktör för affärsområdet Åland, tfn +358407692894
Lewi Wikbäck, marknads- och kommunikationschef, affärsområdet Åland, tfn +3584573135812